På cyklar längs Norakammen

Sommartid. Jag kombinerar semester och jobb. Mer än vanligt av det sistnämnda. Hinner inte med så mycket mer men njuter under tiden. Till exempel på cyklig ”hemester” längs Norakammen.

Norakammen är egentligen en vandringsled. En väldigt naturskön sådan i ett landskap format av inlandsisen. Man kan följa rullstensåsarna som slingrar sig fram mellan vattenleder från vår grannby Kvavisträsk till Långträsk via Böle (eller andra vägen om man så vill). På Norsjö kommuns hemsida finns en karta och där står också att de första människorna som färdades genom vårt landskap följde de höga rullstensåsarna under sommartid. Mäktigt! Jag har längtat länge efter att cykla här och började utforska början tillsammans med tvillingarna.

Jag var inte helt säker på hur långt de skulle orka så vi tog det lite lugnt. Jag visste med säkerhet att vi skulle behöva vända så då gäller det att ha energi kvar till det.

Det var himmelens fint längs vägen med fin skog och fina vattendrag. Kuperat men lättcyklat.

Vi tog oss uppför en ganska brant och sandig backe men där tog Harrys energi slut. Vi parkerade cyklarna och utforskade backarna till fots. Fikade vid en fin sjö. Fyllde på energi.

Ny energi som ledde till kurragömma bland de fina åsarna.

På väg tillbaka tog energin slut igen. Och ett framhjulslager på Harrys cykel. Han blev dessutom skitnödig. Tur att det inte var långt till bilen, att det fanns mycket löv då mamman glömt toalettpapper och att omgivningarna var så magiskt fina!

På väg hem var alla ändå himla glada och nöjda över cykelturen!

Några dagar senare var det dags att följa de första människornas fotspår hela vägen. På egentid med Edward. Vi var peppade till tusen.

Första fikaplatsen hittade vi inte långt från där jag och tvillingarna vände. Efter ungefär fyra kilometer. Vi nöjde oss med en vätskepaus och konstaterade att det fanns gott om väldigt fina potentiella tält- och fiskeplatser.

Vi kollade in dödisgropar och andra historiska spår. Min historia som utbildad geografilärare (bland annat) gick igång ordentligt. Det är ju så fascinerande!

Norakammen bjuder på allt från grusvägar till sandvägar till stigar. Funkar väldigt bra även på cykel.

Denna sommar är första gången jag cyklar med cykelhjälm. Det var på tiden! Nu gäller det att vara en bra förebild och många mil har det blivit. En bra vana!

Här gick det undan.

Här var vi bara tvungna att stanna. Kliva av cyklarna och kliva ut på hygget. Titta på utsikten. Ljuvligt! Någon lycklig har stugan där nere mitt i allt.

Spännande olycksplats.

Sedermera en väldigt gammal damm gissar jag. Med en mycket nyare bro.

Det var inte så värst varmt men solen sken. Mycket bra cykelväder.

Dags för middag. Medhavda mackor, saft och vatten.

Med vatten på bägge sidor gissade jag att vi började närma oss Långträsk. Vackert så det förslår!

Över bron vid Brusundammen. Där finns också väldigt fina fikaplatser.

Slutbilden. Även om vi cyklade vidare en bit till. Nästan två mil totalt. Ren njutning förutom kanske ändalykten. Daniel hämtade upp oss när vi kommit ut till Långträsk. Förmodligen hade vi kunnat cykla ända hem. Det gör vi nästa gång. ❤

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s