Sköna maj eller hur det nu var?

Maj var välkommet men verkligen inte speciellt skönt. Inte vädermässigt i alla fall. Jag läste i bondepraktikan (för skojs skull) den första maj då snön åter täckt marken. ”Om Valborg fryser om fötterna, kommer det att frysa 40 nätter till” så stod det. Det blev inte riktigt 40 nätter men det blev ovanligt många. Det kanske ligger en del sanning i bondepraktikan ändå? Då kan den svala maj kanske även betyda en bra sommar med god växtlighet. Tiden får visa. Här kommer lite av vår maj hemmavid.

Det är inte bara en majmorgon jag dragit upp rullgardinen och mötts av mer vintrig än vårig utsikt. Man slutade förvånas. Älskar hemmavyn hur som haver.

Vårjobb på gården har vi klämt in mellan snöfläckarna och snöflingorna. Borsten till gräsklipparen är en av de bästa investeringar vi gjort. Det går snabbt att ”räfsa” och blir väldigt fint resultat.

Jag blev uppriktigt ledsen då första snön tog knäcken på vår stora, fina gårdsrönn och nu har vi rensat upp förödelsen. Nu är den ett minne blott…förutom fågelholken och stubben. Den senare kommer att kräva lite mer jobb.

Mellan vårjobben blev det en riktigt lyckad vårjakt också. Maken fick fälla en fin råbock. En fredagskväll hemma i skogen. Hela familjen jaktlyckliga. En hel del mat till frysen.

Henry och Harry har sovit första natten på egen hand i ”sommarstugan” (sovstugan på gården). Jag smög ut när solen gått ner. Skrämde iväg några harar. Tvillingarna var tysta och sussade sött. De tog till och med sovmorgon. Älskar att de är trygga med dylika ”äventyr”.

Äventyrsmotionsrundor med hundarna har det också blivit. Såklart.

Både på snö, barmark och mittemellan. Jag undrar om det någonsin kommer att kännas bara lätt och skönt att springa? Eller det kanske inte är meningen? Det känns alltid bra efteråt i alla fall.

Det har varit fortsatt väldigt mycket fågel kring vägarna. Till synes oberörda, som tur är, av det spännande majvädret som bjudit på mången snöfall (bland annat).

Denna vecka har det varit lugnare med fågel längs vägarna. Nu hoppas jag att de tar hand om en massa ägg inne i skogarna istället. Hur det än blir tror jag att det blir ett bra fågelår även kommande höst.

Istället för fåglar syns nu massor av harar (skogsharar). Både längs vägarna och hemma på gården. Mitt i ombytet mellan vinter- och sommarklädsel. Man kan skymta flera stycken hemma på ängen i skymningen. Smaskandes på det lilla gröna som kommit upp. Jag kan stå med kikaren hur länge som helst och titta på dem. Även på älgar som passerar gården. Som ibland stannar till vid saltstenen eller för att provsmaka gräset.

Renar också. De vita är finast tycker jag. Lite sagolika. Även omgivningen just här. Lite sommarkänsla över det.

Vårvattnet har inte varit extremt. Inte mitt vårfix heller. Halvårsklippning och lite ljusare hår. Så himla skönt! Jag tänker jämt att jag borde göra det oftare men så blir det aldrig. Nåväl.

Förra veckan rev det sista av isarna hemmavid. Det sista låg krossat och vindpinat längs kanterna någon dag. Det kändes sent men var kanske ganska normalt ändå.

Har du haft en skön maj?

 

2 kommentarer

Add Yours
  1. frustrandberg

    Våren är magiskt, men man borde få slippa jobb så att man hinner göra allt man vill på hemmaplan. Vad gäller löpning så tror jag aldrig att det kommer att kännas roligt. Men gillar ändå hur enkelt det är att bara snöra på sig skorna och bege sig ut

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s