Världens bästa påsklov!

Vår viktigaste del i påskfirandet handlar egentligen inte alls om påsken. Det handlar mer om livskvalitet. Det handlar om ledighet i fjällvärlden. Traditionsenligt för oss. Denna påskvecka var den bästa på länge. Vädret var de allra flesta dagar helt magiskt och fjällvärlden i sig är ju alltid det! Att kunna var ute från morgon till kväll. Umgås, skratta, äta och dricka gott, leka, fiska, köra skoter och göra toppturer till fots. Jag önskar mig inget annat. Jag är innerligt tacksam och fylld av energi. ❤

Vitt och disigt den första dagen. Fiske på Flygarsjön.
Sönerna äter hamburgerlunch sittandes på skotrarna. På Flygarsjön. Funkar fint!
Bobrace nerför fjället närmast stugan. Det blev också som en tradition. Varje afton.
En norrländsk öl i norrländsk omgivning. Molnen började så sakta ge vika under tiden.
Dag 2. Uppåt och på väg över Bäno. Jag och familjen.
När man tittar bakåt. När det pirrar i kroppen av naturens vackerhet och storslagenhet.
Mellan Juron och Iggesjávrre. Mycket mer vind än vad bilden visar. Vi vände tillbaka.
Stannade ett tag på Juron och fiskade. Inte ett napp. Vi drog vidare.
Hittade en vindstilla och solig ravin inte långt från Juron. Hopp och lek.
Lunchdags. Korv med bröd på dagens meny.
Det var inte bara sol i luften. Kärlek också. Det är det i och för sig varje dag. På ett eller annat sätt. Både kärlek och solsken.
Alla njöt! Även kompishunden Asko.
Sagolikt! På väg tillbaka över Bäno.
Dagens glada gäng.
Bjudmiddag på gång. Vildsvinskebab á la Stellan och Jennie. Muuums!
Ny dag. På väg över Tjidtják.
Min pärla och utsikt ända till Sulitelma. Magiskt! Jag och Stellan stannade och tog kort så pass att vi till slut hamnade lite på avvägar från de andra men det löste sig.
Fiske på Luojtávrre. Världens finaste tvillingar. Strålade i kapp med solen.
Vi grävde ner oss i strandkanten. Lagade lunch. Smörjde in mer solskydd. Njöt!
Kokkaffe och solbrillor på Luojtávrre. Kan det bli bättre?
Denna dagens glada gäng. På väg tillbaka. Över Tjidtják.
Barnmiddagsbordet. Utanför stugan. Det blev bara ett mål mat under hela veckan som intogs inne i stugan. Precis som man vill att det ska vara.
Given efterrätt! Marshmallows blev det också.
Alla ville prova Pers fyndmössa. Även Henry. Glesbygdsbarnet.
Första kvällen i fjällen mötte jag en räv öga mot öga. Bokstavligt talat. Jag skulle kvällspinka och vi möttes utanför stugdörren, på kanske fem meter. Mäktigt. Den här kvällen såg jag skymten av den igen och sprang ner till piren för att hinna fota den. Det hann jag inte men en vacker vy var det i alla fall.
En annan dag. På Bäckavallen. Jag och några till inledde med en topptur till fots. Till en favorittopp. Här är vi på väg upp. Man måste som stanna flera gånger och titta sig runt. Det är så jäkla fint. Man ser så himla långt att man inte ens förstår hur långt.
Äntligen fick jag ett bra tillfälle att fota fjällripor. På väg upp mot toppen. En hon och en han. Höna och tupp. Ett par. Hur vackra är de inte i sina vinterkläder?!

Girlpower uppe på toppen.
Jag tog en paus. Brände mina underarmar. Svettades (hade alldeles för mycket kläder dagen till ära). Njöt mest!
Det som det inte finns ord för finns det alltid en vy till. Flera i fjällvärlden.
Tillbaka på Bäckavallen. Fiske och lunch.
Efter lunch gick jag, Harry och Ellen för att kolla in ett klassiskt istappsställe. Det var mer som en isvägg nu. Alltid fascinerande hur det än är.
Att tolka på diverse olika sätt och vis är något barnen aldrig blir less på.
Tillbaka till stugan. Till Sandvikens Fjällgård. Ni ser det i mitten på bild, som en liten halvmåne på andra sidan sjön. Bästa stället!
Lite påskpynt hör också till. Fjädrar vajar utanför många stugor och husvagnar. Påskägg hör också till såklart. Med godis i. Farmorn och farfarn brukar skicka med rejäla sådana. Att gömmas, hittas och ätas av människovalparna.

Nya dag och nya äventyr. Mot norska gränsen.
Flera järvspår fanns kring sjön där vi slog läger för dagen. Sjön som vi varit till flera gånger men som ingen av oss egentligen vet vad den heter.
En fin liten lappstuga finns också i närheten. Tänk att få ha en sådan, bara någonstans mitt i fjällvärlden. Helt allena.
Kaffe fanns det även idag. Som tur var. Tack vare Stellan. Han har det oskrivna kaffeansvaret. Han är bäst på det.
Efter lunch gjorde jag, Jenny och Stina veckans toppklasstopptur! Brant och jobbigt men när man kan blicka långt över både den svenska och norska fjällvärlden är det som balsam för både kropp och själ. Magnifikt!
Trots idogt solskyddssmörjande lyckades jag denna dag bränna sidorna på halsen. Det var nog första gången. Det var det värt.

Ett glädjehopp på det.

Hem (till stugan) körde vi en omväg. Tittade till Lomtjärnstugan (hit skulle jag verkligen vilja gå sommartid).
Förbi Guijare. Fick minnesbilder från i somras då jag och Maria sprang Arctic Circle Race med start just här.
Skärtorsdag. Förmiddag. På väg mot Mavas.
Hälsade på fiskande vänner på Mavas. Grävde snöbänkar i sjökanten och lagade lunch. Lite småkallt faktiskt. Vi drog vidare efteråt.
Långfredag var det både dimmigt och lite regnigt. Det var ett tag sedan vi var till Norge så vi drog dit. Hoppades på bättre väder i grannlandet. Det var det inte. Mäktigt ändå.

Harry pekade och undrade om det var Mount Everest. Jag försökte förklara att det ”bara” var ett av Norges alla fina, höga berg. Att världens högsta är i ett annat land. Att vi får fara dit en annan gång.
Det var långfredag som sagt. Typ allt var stäng även i Norge men vi fick god lunch (tyckte de flesta av oss) i Mo i Rana och tog även tillfället i akt att kolla in Saltfjellets Hotel. Fint och mysigt med passande inredning. Där skulle jag mycket väl kunna tänka mig att övernatta.
Snipp, snapp snut så var den påsksagan slut. Efter en vecka i fjällen brukar jag vara som tillfälligt mättad och längta hem men inte denna gång. Stor ångest att behöva packa äventyrsbilen och bege sig hemåt. Vi hann dock med några fina påskdagar hemma också (samt ett kalas) men det ska jag berätta mer om en annan dag. Hoppas ni också hade en påsk i världsklass! ❤

 

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s