Vad blir det för utemat?

Helgen har jag spenderat i bilen, på utbildningsuppdrag och framför spisen. Nu är sportlovet här för oss i norr. Nu är det äntligen dags att dra till fjällstugan. Inför sådana äventyr gillar jag att ha förberett en hel del mat före. Utemat. Jag får ofta frågor om tips på utemat så här kommer lite inspiration…

Med två vuxna och tre barn i familjen blir det en hel del mat att ta med. Varje dag. Jag gillar att förbereda mat som man kan röra ihop direkt och sedan förvara i exempelvis glasslådor i kyl eller frys. Sedan är det bara att ta fram, packa ner och värma upp när man kommer ut på fin lunchplats. Det är mer en regel än ett undantag att alla blir hungriga nästan direkt man kommer fram så det är bra om det går ganska fort. Det är även bra om det inte är alltför kladdig mat utifrån ett föräldraperspektiv. Det ska helst gå att äta med händerna (med eller utan ”ficka”) eller med en spork. Vintertid i fjällen (ja hemma också) har vi alltid minst en skoterpulka med så man behöver inte tänka så himla mycket på vikt och storlek vad gäller mat. På en pulka har vi som en ”matstation” med gasolkök (ibland blir det dock eldmat) och färdigpackade väskor med tillbehör såsom pannor, stekspadar och annat.

En lista på vår vanligaste utemat kommer här:

 • Pastarätter (med kött, fågel eller fisk).
 • Pyttipanna (helst hemmagjord).
 • Hamburgare/parisare.
 • Korv med bröd.
 • Kebab, suovas, wok eller skav (med potatis, pasta, ris eller i pitabröd eller tortillabröd).
 • Tacogratäng (med tortillachips till).
 • Norrländska tacos (kött, tunnbröd, grönsaker och VB-ost bland annat).
 • Pannkaka (med fläsk, blåbär eller äpple och kanel).
 • Korvstroganoff (med ris eller pasta).
 • Fläsk och potatis (steks på plats).
 • Varma mackor/Klämmackor.
 • Pizza (i mindre bitar funkar utmärkt att värma på).
 • Palt/Kroppkakor (lingonsylt till).
 • Chili con carne (gärna med en brödbit till).
 • Kolbulle/våfflor (smeten går att ha med i en pet-flaska).

Om du söker på kategori ”recept” här på bloggen finns några utematrecept att finna. Annars är det faktiskt så att det bara är fantasin som sätter gränser. Prova dig fram.

Vad har du för tips och favoriter vad gäller utemat? Skriv gärna en kommentar.

Till middag i stugan, ofta ute även det, har man ofta lite mer tid till att laga mat från grunden. I all enkelhet. Skav, wok och dylikt fungerar fint även där. På muurikkan. Mest blir det dock grillat kött. Har vi fått fin fiskefångst brukar vi göra foliepaket av dem (min man är dock tyvärr fiskallergiker). Ganska ofta har vi gemensamma middagar med vänner, att vi i förväg har planerat att bjuda varandra eller så blir det helt spontant. Kring påsk och/eller valborgsfirande är det även obligatoriskt med ett stort gemensamt surströmmingskalas. Underbart!

Sist men inte minst; ta alltid med eventuellt skräp från naturen och glöm inte att ta med kokkaffe!

 

 

 

 

 

 

2 kommentarer

Add Yours
 1. Therese

  Tack för all tips på maträtter! Det vi brukar göra är någon soppa med knaperstektbacon och smörgås till, dottern är inte lika förtjust i soppa men då brukar vi ha med pannkakssmet i petflaska och steka på några sådana till henne.
  Om man vill lyxa till det är det pizza på muurikan som är absolut godast, men då gäller det att det är fint väder och alla inte är tokhungriga! Hoppas ni får en härligt ledighet!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s