Glesbygdsliv i juletid

Vi börjar på julafton. På förmiddagen. När ljuset börjat anlända. Med vyn från vårt sovrumsfönster. Den som jag aldrig kan se mig less på. Oavsett väder. Älskar att bo här i skogen.

Sönerna hade vaknat onödigt tidigt. Såklart. Övervänta på denna dag. De fick välja två klappar var under granen. Att öppna på morgonen. Sedan frukost. Med fyra tända ljus.

På julafton är vi ofta ute en stund på förmiddagen. I väntan på gästerna. På familjemedlemmar. Inget undantag detta år. På lite olika håll hann vi med lek, stövarsläpp och skotertur (både för nöje och för att kolla mårdfällorna).

Mina föräldrar kom ganska tidigt. Första året på länge de inte skulle vara med hela julafton. De skulle vidare till en av mina bröder med familj. Jag tycker faktiskt att det är lite tråkigt när vi alla barn blivit stora och fått ännu större familjer och flyttat lite väl långt ifrån varandra. Absolut inte synd för alla fler fina familjemedlemmar vi fått utan för att det blir så svårt att samla alla på samma ställe. Det vore den ultimata julen tänker jag. Med verkligen alla. Men då måste vi nog hyra en större samlingslokal och det är svårt att passa in allt livspusslandet för alla. Tur att julen sträcker sig över flera dagar så vi har chans att träffa de allra flesta av dem någon dag i alla fall . En julpuss på det. ❤

Daniels föräldrar och hans bror kom mitt på dagen. Några såg det traditionella på TV. Inte egentligen barnen. Jag och svärmor fixade med julmaten. Vi blev mätta i magarna i vanlig ordning. Den här tiden på året då man nästan aldrig känner hunger. Sedan var det spänd väntan på tomten. Edward hade slagit vad om att det var farfar som var tomten. Farfarn for och ”hjälpte en som kört fast”. Döm om barnens förvåning då farfarn kom tillbaka och efter det kom faktiskt tomten. Med rejäla Hestra-handskar.

Vi hade bytt tomte med grannarna (två kilometer ner) detta år. En tomte de aldrig träffat. Vi kommer aldrig att säga vem det egentligen var.

Efter julklappsöppning var det dags för det traditionella julklappslekandet och jultårtsätandet. Inte för att vi var hungriga och behövde mer julklappar men…

Juldagen var väldigt lugn. Jakt, skoter och skidor. Jag och Henry var på hans längsta skidtur någonsin. Så himla vackert och ljuvligt (trots att mina axel irriterande nog inte är helt bra ännu).

Annandagen kom min lillebror Jim med familj på besök. Jim som egentligen är min kusin men som alltid varit och alltid kommer att vara som min lillebror. Vi har hjälpt varandra genom mycket. Så även hans fru Anna som är en av mina äldsta barndomsvänner. Vi började med en skotertur runt berget. Gjorde upp en eld  mitt på och dukade upp (på skoterpulkan) julfika med glögg och diverse tillbehör.

Man får inte glömma motorsågen denna vinter. Inte på något fordon helst men speciellt inte på skotrarna. Det fortsätter vara tungt som tusan med snö på träden. De fortsätter falla.

Efter skoterturen for vi hem och gjorde en god trerättersmiddag. Delvis i underställ. Precis som det ska vara i glesbygden. Var uppe lite för länge men hade det himla trevligt. Så skulle jag sammanfatta alla juldagar. Som himla trevliga. Med nära och kära. Hoppas Du haft det detsamma! Precis som du vill ha det. ❤

 

 

2 kommentarer

Add Yours
  1. Anna-stina Karlberg

    Tack för att vi fick vara med och dela ert härliga julfirande. Så mycket snö och så härliga bilder från juldagarna, Vi fick vara glada för ett tunt snötäcke(tyvärr borta nu)men sol och några -grader. Hade också härliga promenader i skogen med hunden. Gott Nytt 2019 från oss på Hökensås.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s