Veckans fjärde dag och fyra saker…

Torsdag idag. Torsdagar är bra dagar tycker jag. Lite helgkänsla över dem. Över veckans fjärde dag. Här kommer fyra saker inom olika kategorier som denna vecka bjudit på…

Fyra saker jag gjorde igår:

 1. Körde tidigt som tusan mot Anumark (utanför Umeå) för att hålla en YKB-utbildning (med väldigt trevliga och duktiga deltagare). Jag gillar att hålla utbildningar och jag gillar att köra bil. Gärna på morgonkvisten trots att jag är motsatsen till en morgonmänniska. Köra bil är roligt. Speciellt med nya ”äventyrsbilen”. Känns tryggt att åter igen ha en till stor bil.
 2. När jag halkade mig hemåt (rejält med ”kallhalka”) kom jag fram till en viltolycksplats. Renen låg i vägkanten. Bilen stod mot mitten av vägen med varningsblinkers på. Rejält kraschad framtill. Rutorna var immiga men jag såg att krockkuddarna löst ut. Jag kastade mig på dörren utan att tänka så mycket. Därinne var det tomt men väskor kvar. Jag blev orolig att människan/människorna gått iväg. Irrat runt. Utetemperaturen var drygt 22 minus och långt till närmsta hus. Jag spårade runt ett tag och ringde sedan polisen. Olyckan var rapporterad. Skönt. Då tänker jag att de hade fått hjälp därifrån. Jag tänkte även på vikten av att ha vissa saker i bilen. Speciellt vintertid. Som extra kläder, yllefilt och första hjälpenkit. Värmeljus är bra när det är riktigt kallt. Värmer upp en bilkupé bra.
 3. Hann prata i lugn och ro med några vänner på vägen hem och lyssna på några poddar och lite julmusik i bilen. Angående det sistnämnda har jag snart lyssnat söner Miss Lis låt ”Den vintertid nu kommer”. Så himla fin!
 4. Jag hann även natta sönerna och se ”Bonde söker fru” på TV (medan jag startade en tvätt som vanligt). Ett av de få program jag följer. Det här var även första dagen på typ en vecka som TV:n fungerade. Parabolen har varit helt översnöad vilket faktiskt inte gör så mycket.

Fyra saker jag ser fram emot:

 1. Helgen! Då ska jag köra en bra bit neråt landet. Träffa efterlängtade vänner. Jaga en för mig ganska ny jaktform.  Fick tipset att packa ner bland annat pannlampa, varma skor och rejäla byxor så att jag inte skulle få så mycket grus i trosorna…
 2. Att åka mer skidor och att vittja mårdfällorna som vi äntligen gillrat. För bara någon dag sedan. Med skotrar och bobbar. Väldigt roligt ända tills Harry började frysa orimligt mycket och vi körde fast med en av skotrarna.
 3. Julveckan. Det är nästan tomt i min kalender för ovanlighetens skull. Ska faktiskt bli väldigt skönt med lite jullov. Jag älskar julen och allt kring den. Myset, pysslet, dofterna och gemenskapen. Familjen.
 4. Mer av vinterns vackerhet och den nya hundkåpan till bilen.

Fyra saker jag helst inte gör:

 1. Stiga upp på morgonen. Men jag gör det ändå. Såklart. Till slut. Efter två till tre alarm. Till min extremt lättväckte makes förtret. Jag har gett upp om mig själv här. Jag kommer aldrig att bli morgonpigg. Så är det bara. Maken kommer heller aldrig att bli kvällspigg som jag.
 2. Stryka. Otroligt tråkigt och inte är jag bra på det heller. Samma gäller sömnad i alla former. Jag har haft träslöjd så längre jag fått välja. Väldigt tacksamt med en svärmor som är min motsats här och som gärna hjälper till med ovanstående.
 3. Vänta på saker. Vänta utan att kunna göra något vettigt under tiden. Jag har mycket tålamod egentligen men inte vad gäller detta.
 4. Ringa vissa samtal. Till vissa myndigheter eller saker jag dragit på för länge. Enligt min vän Björn Ferry kallas det ”telefonskräck”. Jag har nog det i vissa fall. Jag vet egentligen inte varför. Det går ju alltid bra när jag väl utför dem. Precis som morgontröttheten tror jag att min man även ser detta som ett förtret. Han kan konsten att tjata på mig. Då drar jag på det ännu längre men gör det till sist. Inte så charmigt kanske?!

Fyra utmaningar denna vecka:

 1. Snön. Jag har ju önskat mig det och det kom väldigt mycket på väldigt kort tid. I måndags hade det snöat prick en vecka. Maken mätte till 77 cm på gården. Det har varit mycket snöskottning minsann. Speciellt för Daniel som i princip haft jourverksamhet på gården med vår David Brown.
 2. När skolbussen knappt kommer upp till oss på berget på grund av snön och när skoltaxin (på vägen hem) ringer och säger att de inte tar sig upp till oss då det fallit träd över vägen. Sådana dagar har det verkligen varit en lyckträff att jag eller Daniel inte jobbat långt borta. Skogen är verkligen chockad och ansträngd av all snö. Så även vår fina rönn mitt på gården. När jag kör vår väg ner, fyra kilometer, kollar jag hela tiden på träden. Fler kommer att falla.
 3. Jag har fått en rejäl inflammation i sinusnerven. Inne i axeln. Jag ska äta en massa inflammationshämmande och helst inte använda höger biceps. Gissa hur lätt det är? Gissa hur himla olämpligt det är just inför denna helg som jag ser så mycket fram emot!?
 4. Kylan. Sista dagarna har det varit mer än tjugor minus. I låglandet. Här hemma uppe på berget har vi inte haft mer än fjorton minusgrader dock. När jag kom till kontoret i Bastuträsk i morse var det 9,5 plusgrader inne vid fönstret (-21,5 ute). Jag har dock extra element så det går fint om än fingrarna blir lite kalla framför datorn.

Veckans roligheter:

 1. Snön är verkligen världens bästa lekplats. Människovalparna är ute ännu mer än vanligt. I ljus och i mörker. Känns väldigt bra! Vi har byggt mer på snögrottan, gjort snöänglar, legat i snön och kollat på stjärnhimlen samt promenerat med hundarna.
 2. Lucia idag. Så himla mysigt. Jag och sönerna hann fika och kolla en stund på Luciamorgon på TV innan deras skolbuss kom. Jag kollade färdigt medan jag väntade på att min sjukgymnast skulle ringa (angående axeln). Jag inbillar mig att vi haft dessa Luciatraditioner hos pappa sedan jag var liten eller så skapade jag mig dessa själv. Jag minns inte riktigt. Jag önskar att jag fick se Lucia live i kyrkan också. Det var länge sedan. Det har sönerna gjort idag i alla fall. Viktigt! Mysigt!
 3. Vinterns vackerhet. Helt magiskt. All den vita snön och de påpälsade träden, de kalla och klara stjärnhimlarna eller de stora snöflingorna, ljuset och veckans vackra apelsinklyftemåne. Jag önskar jag kunde fota dem bättre men måste nog önska mig en ännu bättre kamera (och en fotokurs) av tomten.
 4. Jag har hunnit med nästan allt jag tänkt både vad gäller jobb och hem. Vad gäller det sistnämnda så har jag städat som en galning (och alldeles snart är det bara att börja om igen – väldigt otacksamt göra) och julpyntat klart. Det har även naturen. Inte klart men mycket.

Tiden går väldigt fort. Som vanligt. Det var flera dagar sedan det var andra advent. Snart den tredje. Ingen har ens spillt på min favoritjulduk (som jag strukit själv). Jag önskar er alla en fröjdefull helg!

4 kommentarer

Add Yours

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s