QVINNOKAMPEN 2018

För den oinvigde kanske detta låter som ett feministiskt upplopp eller dylikt. Men det är långt ifrån det. Det är ett två dagars jaktprov för enbart kvinnliga hundägare/hundförare med stövare. Det arrangeras av Västerbottens läns Stövarklubb. För nionde året i år. Med elitklass, öppenklass och unghundsklass. I år var det hela 25 deltagande ekipage och ett av de större proven i Sverige. Det är ju fantastiskt. Det var en fantastisk helg.

Jag tycker att både jakt och annat oftast är bäst med både blandade kön och blandade åldrar men det är något speciellt när så många likasinnade kvinnor träffas. Vissa träffar man kanske bara vid dylika tillfällen. Alla från olika delar av vårt avlånga land. En deltagare var över 80 år, hon hade jagat hare i över 60 år. Underbart! Bland kvinnor och jaktprov är det dessutom väldigt prestationslöst. Alla vill såklart göra bra prov men alla är också väldigt glada för alla andras prestationer. Mycket trevlig stämning. Många män är också inblandade under helgen då de är i stark majoritet vad gäller domare och vägvisare.

Fredag afton var det samling i Folkets Hus i Bratten (utanför Lycksele). Fotografering och presentation av alla deltagare. Mingel och fika. Lottning av provområden och domare. Jag, Hanna, Linda och våra stövare skulle dela boende i grannbyn Tuvträsk under helgen. Linda hade hunnit packa in sig före samlingen. De eviga tidsoptimisterna (jag och Hanna) hade inte hunnit det utan fick göra det efter samlingen. Vi tog en öl och packade in oss. Rullade ut sovsäckarna. Norma var väldigt nöjd över att få dela den med mig.

Tidigt morgonen därpå ringde våra mobilalarm. 06.00 var det åter samling i Bratten för kaffe och vidare avfärd mot provmarkerna. Jag och Norma (eller Bergvattnets Dakka som hon ju heter på papperet) skulle släppas lös i Köningslund denna dag. Elitklassprov dag ett. En magiskt vacker morgon.

Bra med kombinerad jaktbil och skrivbord när domare och aspirant ska fylla i jaktprovsprotokollen.

Att gå jaktprov är både som en vanlig jaktdag och inte alls. Det handlar väldigt mycket om tid och poäng på diverse olika saker. Sådant som man inte tänker på så mycket i vanliga fall. Som man heller inte kan påverka. Tiden går både väldigt fort och väldigt långsamt. Långsamt i väntan på slag, upptag och eventuellt prisdrev. Extremt snabbt under tappter och mot provtidens slut (om man inte fått ihop något före det). Den här morgonen gick det ganska snabbt inledningsvis. Norma fick upp en hare efter en dryg halvtimme. 33 minuter för att vara exakt. En liten krånglig hare. Med begynnande vinterpäls.

Den sprang mest bara hit och dit och lade sig både här och där. Istället för att bjuda till på fina bukter. Vi fick i alla fall se den flera gånger. Det är annars ett väldans stressmoment, om man inte får se drevdjuret, då blir det inget prisdrev. Oavsett hur bra hunden jobbat. Här kommer haren igen…

Och Norma tätt efter. Skönsjungande så att man får ståpäls på armarna.

Hon fick ihop till ett tredjepris på krångelharen innan det blev dötappt. Då var det bara att koppla. Släppa på ett annat ställe. Efter ett bra tag hittade hon en till hare men hon blev lite väl lös och tiden rann iväg så jag kallade in henne och kopplade för dagen. Vi skjutsade de trevliga domarna till Bratten och åkte till stugan för att ta igen oss lite innan kvällen. Innan den gemensamma middagen. Väldigt trevligt. Jag vann till och med en fin pläd på lotteri, jag som aldrig vinner något på lotteri. Vid 22 gjorde vi kväll, det gjorde nog de flesta. För att få ihop några timmar innan söndagens tidiga uppstigning.

06.00 söndag morgon mötte jag upp en ny domare och vägvisare i Lycksele för vidare avfärd mot Gäddträsk. Otroligt fint även där. Lite blött efter nattens regn och ganska mycket vind. Det var verkligen alla väder under de här två dagarna. Regn, snö, sol och både mycket och lite vind. Detta gjorde det inte helt gynnsamt för hundarna, de fick verkligen kämpa. Allihopa. Norma var lite skeptisk och vädrade en del i vinden. Vi började fundera på om det var någon björn i närheten (inte helt ovanligt i dessa trakter). Vi gick längre in i skogen och till slut, vid en myr, gick hon på slag en kort stund och sedan kom upptaget. Som en kram inifrån. Istället för att bukta runt berget som vägvisaren trott och hoppats for det genom skog och mark och mot ett sommarstugeområde. Det brukar inte båda gott. Vi gick efter. Det gick runt ikring stugorna och hit och dit på vägen. Vid en bro blev det tappt. Norma hade tidsmässigt drivit ihop till ett tredjepris men vi hade inte sett haren. Skräckscenario. Tiden rusade iväg och det blev dessutom dötappt. Tyyypiskt!

Vi åkte på ett nytt ställe och jag släppte Norma på nytt. Hon gick på slag ganska länge innan hon fick upp en ny hare. Den såg vi nästan direkt. Norma snabbt efter. Ett drev med utsikt.

Den här haren buktade i alla fall lite grann. Vi gjorde upp en eld. Fikade. Drack kaffe. Pratade. Det är alltid trevligt sällskap på jaktprov. Även om de har titlar som domare, aspiranter och vägvisare. Man har ofta mycket gemensamt och får höra många underhållande jaktberättelser. Ibland klickar man extra bra och jag skulle mer än gärna göra om en jaktdag i deras sällskap.

När provtiden var slut hade Norma tappt. Jag kallade in henne och kopplade. Till vår stora glädje hade hon drivit ihop till ett andrapris. Det firade vi med en halvtrött och väderpinad selfie.

Vi hann tillbaka till stugan för att snabbt som tusan packa in allt i bilen och städa stugan. Tillsammans med våra kompisar. Klockan 16 skulle det vara kollegium, köttsoppa och prisutdelning i Bratten. Allt drog ut på tiden extremt länge. Alla var väldigt trötta. Men väldigt nöjda. Och glada. Över denna trevliga helg. ❤

Hela helgens resultat räknades ihop och den som blev etta var Monica Eklundh och hennes unga finska stövare Åivets Roj. Stort grattis!

Det var tre finnar i toppen detta år. Såklart. Säger jag med en blink.

Jag och min finne hamnade på en nionde plats. Av 25. Det känns ändå bra. Vi kom hem sent om sider. Väldigt nöjda och ganska trötta. Med fina minnen, en finfin pokal och massor av andra priser. ❤

Resultatlistor och annat från helgens Qvinnokamp hittar ni här.

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s