GLESBYGDSLYX

Det är lyxigt att bo på glesbygden. På flera olika sätt. För mig är det alltid frihetskänslan. Omgiven av naturen. Ensam men ändå inte. Barnen kan springa ut och in. Hundarna likaså. Sista dagarnas glesbygdslyx har varit…

…att plocka in överskottet av odlingarna. Fylla på mer i frysarna. Favoritörter som timjan, basilika och persilja. Sent utslagna ringblommor till bordet.

…att mitt i matlagandet inse att potatisen är slut. Springa ut i småregn och dimma och gräva upp ett gäng. Potatisar till middagen.

…att hämta in ägg. Från sina egna höns. Med stora personligheter. Med godaste gulguliga äggen. Till och med gamla Wilda blir sugen.

…att ha klimatsmart kött i frysarna. Egenjagat och egenuppfött. Att enkelt kunna tillaga bra och god mat av sådant man har hemma. När man i vanlig ordning inte handlat på ett tag. Som rostbiff på rådjur exempelvis. Det blev en ny favorit.

…att kunna jaga runt knuten. Lättillgängligt. Fylla på energi. Inte alltid till frysen men alltid till själen. Som idag. En bättre onsdag med Siri och min vän Maria. Med glesbygdsprillor under överläpparna.

…att njuta av frisk luft och utsikt. I närliggande skog och mark.

…även hemifrån. Utsikten från fönstren. Väldigt få bilar och människor. Väldigt mycket natur, väder och djur.

…att ta en promenad eller springtur (nu med nya skor) utan en skymt av någon annan. Utan en skymt av asfalt. Möjligtvis någon spång om man har tur. Oftast inte. Glesbygdsspring (eller annan äventyrsmotion) för mig kan ofta likna mer orientering än bara löpning då jag avskyr att vända. Springer väldigt sällan samma väg tillbaka. Försöker hellre springa en runda. Gärna en ny. Oavsett om det finns en väg eller inte. Oftast inte.

Till helgen ska jag (och maken) dock lämna den västerbottniska glesbygden några dagar. Styra kosan mot den sörmländska landsbygden. Mot vänner och jakt. En upplevelsehelg jag fick i present. Som jag verkligen ser fram emot! Kontraster. Det är ofta sådana som gör det. Livet. ❤

Vad är glesbygdslyx för dig?

 

4 kommentarer

Add Yours
 1. trillingfarfar

  Vad glesbygdslyx betyder är just det du beskriver. Jag kan väl inte påstå att vi bor direkt avsides ifrån folk och fä. Men jaktmarken börjar bakom husknuten och vi har skogen inpå. När jag en gång i tiden bestämde mig för att flytta hemifrån var ett villkor att det skulle absolut inte bli till någon stad eller tätort jag skulle flytta. Så jag trivs väl si sådär med mitt val, kom aldrig på tanken att flytta till fjälls i vårt västra grannland. Vilket skulle ha varit det ultimata för egen del. Vi har varit sju syskon och alla andra utom jag har varit och jobbat i Sverige. Fick nog det rådet av mina syskon, men där var det tvärstopp. Ville ha möjligheten att ta min bössa på ryggen och gå ut genom dörren utan att skämmas. Så glesbygdslyx för mig är nog att ha möjligheten att kunna ha egen hund löst springande på vår gårdsplan. Och en möjlighet att delta i all jakt som intresserar i vår jaktförening. Nu håller jag ett break med älgjakten och är inte säker på om jag ens upptar denna något mer. Det går myror i byxorna redan efter 15 minuters stillastående, eller sittande i ett älgtorn. Älghund vore ett alternativ, men tar man en hund förpliktar det till ett helhjärtat engagemang. Så jag tror jag nöjer mig med vår Ronja och alla de jaktformer som jag kan utöva med vår fina finnspetstik!

  Gillad av 1 person

  • detvildalivetinorr

   Skog och jakt inpå knuten är en av de främsta glesbygdslyxen. Då bor du bra. Bor några av dina syskon kvar i Sverige?
   Jag har haft ett långt break från älgjakten. Av precis samma anledningar som dig. Min pappa har alltid haft älghundar så jag fick gå med dem ibland på den tiden då det begav sig. Det gjorde mycket. Det är också svårt att hinna med annan jakt då man är med i ett älgjaktlag. Det får vänta. Tiden får visa om det blir mer av den varan. God jaktlycka till dig och fina Ronja.

   Gilla

   • trillingfarfar

    På din fråga så kan jag svara att min mellanbroder, Martin, bor i Oxelösund sen några år tillbaka! Han har bott i egen gård i många år i Torshälla och jobbat som busschaufför. Numera pensionär och särbo. Hans fru dog rätt ung och Martin fick ta hand om deras pojke och flicka. Båda bor också i Sverige. Gården blev för tungskött så den är såld för flera år sedan! Varit borta på min äldsta systers begravning några dagar, och när man öppnar posten så har varguslingarna varit i grannbyn och dödat två farmrävar. Blir så jävla förbannad på myndigheterna som skyddar vargen till varje pris. Är inte rädd för vargen personligen. Men Ronja är vår ögonsten och söket kan ibland bli onödigt långt för att jag skall känna mig trygg. Har idkat lite Åsa-Nisse jakt med svenska jakttider som modell, om du förstår vad jag menar. Och det har blivit bra resultat!
    Men nu hotar varguslingarna att förstöra jakten när deras valpar söker träningsobjekt och nya jaktmarker.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s