Minihelg – med spring i benen och granskott på tungan

Det blev som en minihelg. Mitt i veckan. Med anledning av Nationaldagen.

Tisdagen var som en fredag. Jag var på jobb i Bastuträsk. Kallt och blåsigt. Mätningar skulle göras i grustäkterna. Utmärkningar och ledmarkeringar skulle undersökas. Jag kombinerade det sistnämnda med jogging. Jobbjogging. Förenade nytta med nytta. Helt perfekt!

Sedan hem till skogen. Till familjen. En snabb regnskur med inslag av hagel. På kvällskvisten dök några solstrålar upp som hastigast. Bland tallar och granar. Bland granskott.

Vi plockade ett helt gäng av de sistnämnda för någon veckan sedan. Tillverkade granskottssylt. Igår kväll provsmakades den. Godare än förväntat.

Ska tydligen vara god till ostar bland annat. Jag läste att man även kunde använda den i syltgrottor. Efter lite sen kvällsbakning kunde vi konstatera att det funkar fint. Gott och ganska kul. Att få in skogen i kakan. Vad brukar du göra av granskott?

Och vad brukar du göra på Nationaldagen? Har du några traditioner? Vi har inga speciella. Tyvärr kanske. Jag läste att många analytiker menar att den lösa historiska kopplingen har gjort att den inte firats i så stor omfattning. Det blir dock mer och mer firande. Till minne av Gustav Vasa och grundlagen. Gustav Vasa skulle kanske gillat vår dag ändå. En massa arbete på gården. Många varv för barnen med crossarna. Speciellt för Edward och hans kompis Kevin som varit på besök sedan igår.

De hade inte ens tid för Nationaldagsloppet i Norsjö. En löpartävling för barn och ungdomar. Tvillingarna var taggade. Värmde upp i Arenaparken. Sju grader. Vi borde tagit mössa och underställ. Faktiskt.

Bra arrangemang och imponerande många deltagare. Norsjö är inget stort samhälle men prick 198 barn stod på startlinjen till dagens lopp. De kunde välja mellan att springa 400 eller 800 meter. Henry och Harry valde den kortare. Höll bra fart. Jämn fart med varandra vilket tydligen inte var planen. Gladare får man leta efter. På upploppet. Tävlingsglädje.

Alla fick medaljer, festis och presentkort på den lokala sportbutiken. Störst av allt var stoltheten. Springtävlingsprestationen. Och medaljen.

Lagom till lunch kom vi hem. En till skvätt med regn och lite hagel. Grillade hamburgare i grillkåtan.

Kvällen avrundade jag med en skogspromenad. Med Henry och gamla Wilda (de andra hundarna fick ett hårdare motionspass). Några solstrålar på det. Sommarblommor.

Fina samtal. Mycket funderingar. När man går på tu man hand i skogen med barn. Vilken ynnest med idel skog och ängar runt husknuten! ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s