De fyra elementen och en bil…

Klockan är i skrivande stund 21.30. Det är väldigt ljust ute och termometern visar på nästan 17 grader. Himlen är blå med lite lätt rosa nyanser längst ner. Några tunna moln kan skymtas. Vi närmar oss veckoslutet och den här veckan kan hittills sammanfattas med jord, eld, luft, vatten och en ny bil. Nygammal.

I luften har det varit sommarvärme hela veckan. Solen har värmt och bränt. En hel del vind har det varit. Bjudit på lite svalka. Allt ropar efter vatten. På kvällarna efter jobb och skola har jag fått vattna både växter, djur och barn. Veckans vattenlek.

Det fanns lite hopp om några regndroppar imorgon men nu lyser sådana väderrapporter med sin frånvaro. Värmen verkar ska fortsätta. Det råder eldningsförbud i många kommuner i Västerbotten. Kanske i alla? Förmodligen ser det likadant ut i många delar av vårt avlånga land. Jag tycker faktiskt att det börjar kännas lite läskigt. Med torkan. Med tanken på skogsbränder. Det har redan härjat några stycken av mindre sort. Jag glömmer aldrig synen av spåren efter den gigantiska skogsbranden i Västmanland 2014. Det var utbränt och svart så långt ögat kunde nå. Vilken maktlöshet och litenhet man kan känna när naturens element slår på stort. Oavsett vilket element. Här i Sverige är vi dock ganska förskonade från större naturkatastrofer.

Vi har pratat en hel del med barnen kring detta. Torka och eld. De inser allvaret. Vi har även pratat om att gå vilse. I skogen. Det har vi gjort många gånger då vi ju faktiskt bor i skogen. De vet hur man ska göra men det tål att repeteras. Vi var på biblioteket en afton och letade böcker i ämnet. Fick hjälp av bibliotekarierna. Det finns en hel del böcker i detta ämne men många är ganska läskiga. Man vill ju inte göra dem rädda tänker jag. Mer tips och råd. Problemlösning. Kunskap ger trygghet. Har Du några fler bra boktips?

Jag har själv varit ovanligt mycket vilse på sista tiden. Både i skogen och på vägen. Inget allvarligt dock. Mer som lite lätt desorienterad. Jag brukar verkligen inte vara det ofta. Kanske dags att dra ner lite på tempot? Låta knoppen vila lite. Inte kroppen dock. Den ska löpträna. Inför fjäll-loppet i augusti. Jag är så himla lycklig över att ryggen inte protesterar. Jag har följt appen slaviskt. Det går lättare ibland och tyngre ibland. Fin springmiljö gör susen oavsett. Skogsluft i lungorna.

Tisdag fick vi se lite annan skog. I trakterna kring Vilhelmina. Skog som fick både mig och Daniel att längta till hösten. Till skogsfågeljakten. Det var dock inte därför vi var där. Vi skulle titta på en bil. Hade med mycket tveksamma och blandade känslor bestämt oss för att sälja en av våra. En Navara av två. Jag som kör mycket skulle kanske hellre ha en ”vanlig” bil? Fyrhjulsdrift var dock ett krav. Lite skeptiska sladdade vi in hos bilhandlaren men blev sålda direkt vi såg pärlan. Fantastiskt fint skick och väldigt trevlig att köra. Passatpärlan fick följa med hem.

Idag körde vi runt lite extra. Jag och Edward. Vi hade någon timme att fördriva kring Norsjö medan tvillingarna var på ”hemlig fest” på förskolan på aftonkvisten. Alla de stora barnen, som snart gjort sin sista termin där skulle firas. Jag och Edward åt middag i människobyn, shoppade nya fiskedrag och for sedan till ett hus jag länge velat fota. Medan det står kvar. Kvarnen i Norsjövallen. Ett industriminne i Norrlands inland. Byggt 1890. Mäktigt!

Gamla kvarnar och dess uppgift hängde kvar som samtalsämne i bilen. Halv sju hämtade vi upp glada och uppspelta tvillingar. Vilken himla rolig afton de haft med sina duktiga fröknar. Med sig hem fick de hopbundna samlingar med deras alster genom åren, fina lyckönskningar och var sin jordgubbsplanta. Bland annat. Vilka himla bra grejor. Harry ville genast att vi skulle plantera jordgubbsplantorna då vi kom hem. Henry ville cykla och gav Harry i uppgift att även plantera hans.

Redan imorgon kommer de att börja undersöka och hoppas på jordgubbar. Träna på tålamodet. Till helgen hoppas jag att vi kan plantera ut mer saker. Kryddor och grönt. Jag hoppas vi får någon regnskvätt och att vi kan provköra vår nya båt. Vad hoppas Du på till helgen?

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s