RIS, ROS OCH RÄV

En riktig vårvecka har det varit. Med både ris och ros. Mer av det sistnämnda som tur är. Första rosen vill jag dela ut till fina Frida frisör som omvandlat min risbuske till hår till något mycket trevligare. Det går alltid alldeles för långt mellan klippningarna för min del.

Alldeles för sällan jag träffar Frida också. Hon är förutom en duktig frisör väldigt inspirerande även på andra sätt. Exempelvis vad gäller träning. Nu berättade hon om ett himla spännande lopp (löpning) som går av stapeln i just ”våra” fjäll i mitten av augusti. Arctic Circle Race. Jag är heltaggad och tänker att det vore en himmelens bra 40-årspresent till mig själv. Samma månad som jag fyller år dessutom. Frågan är dock om jag hinner i den formen till dess? Till nästan två mil fjällspring. En kanske ännu större fråga är om min rygg tycker att det är en lika bra idé som jag? Efter två diskbråcksoperationer har jag varit lite smårädd just vad gäller löpning och gjort det väldigt sparsamt. Jag har dock läst på en del och det kan ju faktiskt till och med vara bra. Det gäller dock att lyssna noga. På ryggen. Vad tror du? Ris eller ros?

När vägarna tinar fram får jag alltid spring i benen. Det är dock långt ifrån alla vägar som lockar lika mycket. Som hemmavägen till exempel. Fyra kilometer lera och ”slukhål” som dyker upp både här och där. Den får mig att tänka på Karin Boyes dikt om knoppar som brister. Här är det dock snarare fråga om vägar som brister. Varför skulle annars våren tveka?

Veckans ris till vårförfallets norrländska vägar. Ris vill jag även dela ut till dagens stövlar. Speciellt barnstövlar. Oavsett märke. Vi har provat de flesta på sönerna och hur vi än gör håller de bara en säsong. Rosor får dock vår lokala Sko- & sportaffär som alltid har bra service. Inget undantag idag då jag och tvillingarna rusade in för att panikköpa nya stövlar innan avfärd mot mormor och morfar i Burträsk.

En ros även till räven som valde att dyka upp sista lovliga dagen. Eller kanske snarare en ros till maken som överlistade den. Vi fick var sin denna säsong. Inte mycket men bättre än ingen. En hel del andra små liv har vi räddat.

Dagens sista rosor går till hönorna som blivit betydligt snällare med nykomlingen April. Till vårsolen som lyst upp tillvaron (trots att jag haft väldigt mycket inomhusjobb denna vecka). Till magpirret och förväntan inför min stundande helg på förtroendemannautbildning på Jägareförbundets Öster Malma. Tidigt imorgon bitti sitter jag (lite smånervös) på ett propellerplan söderut. Väldigt spännande!

Ha en jättetrevlig helg!

6 kommentarer

Add Yours
 1. Ragna

  Fjällöning är så tacksamt mot kroppen! Alla steg bli ju lite olika, inte som att springa på en väg där det bara är monoton upprepning med precis samma lutning etc i varenda led. Fjällöpning är bara underbart! 😊

  Gillad av 1 person

  • detvildalivetinorr

   Ja jag känner mig verkligen taggad. Bara att njuta av omgivningen. Tänker mig i så fall utan tidspress, bara med prestationen att genomföra det. Att njuta. Hoppas det kan bli som jag tänker mig. ☺️

   Gilla

 2. Miranda Frings Håf

  Hade en räv på åteln igår. Så typiskt att den kom just då 😩 Tänk dom som skjuter dom nu, då de kanske har valpar 😢 Förstår inte det. En bra jägare ska kunna låta bli och även vara en djurvän. Hos mig är det lera hela vägen, men motionerar ändå. Hunderna ser inte kloka ut 😋 Hoppas du får det trevligt, förstår att du inte har tid att ringa, som då åker och far 🙃 Ha en trevlig helg ❤

  Gillad av 1 person

 3. trillingfarfar

  Lycka till med träningen inför ett eventuellt Arctic Circle Race! Men se upp med lösa stenblock om du har problem med ryggen! Kan skära till för djävligt om man har otur och de vippar till mitt i steget. Och löpning rekommenderas faktiskt för dem som har problem med ryggmuskulaturen! Så lycka till med Racet!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s