En lite orolig ”glesbygdspreppare” berättar…

Måndag var jag inte så lite orolig. Det var dagen för Henrys operation. Jag var på jobb i Bastuträsk. Hade grävt fram mina ganska gamla och väldigt dammiga längdskidor (som jag ärvt av min far). För första gången på flera år fann jag mig själv i längdskidspåret under lunchen. Det var då Henry sövdes. Gjorde en titthålsoperation. Fick installerat några slangar han skulle ha under några dagar. Jag hade tänkt åka 2,5 kilometer. Valde ändå femkilometersspåret. Det slutade med 7,5 kilometer. Kändes som 15. Minst. Men ändå härligt. Bra ”oroöverlevnad”.

När jag kom tillbaka till bilen ringde Daniel. Då var Henry på uppvaket. Allt hade gått bra. Vilken lättnad! ❤ Med lite oro kvar dock. Att även resten av (de vakna) kontrollerna skulle se bra ut.

Jag och Edward firade de goda nyheterna med lite kvalitetstid på tu man hand (Harry var hos en kompis). Med att åka skridskor på kvällskvisten. Oj vad jag önskar att vi hade bättre och längre tidsperioder för långfärdsskridskor. Jag blir fort less på att åka runt, runt på en liten bana eller rink.

När vi anlände hem hade farmor och farfar kommit. Strömmen hade gått. Jag ringde för att felanmäla. Väntade i telefonkö en halvtimme. Strömmen kom tillbaka innan jag kommit fram. Tidig kväll med ganska orolig sömn. För Henrys skull och för jobbuppdrag. Rädslan att försova sig och lite prestationsångest. Jag har alltid lite av båda delarna inför vissa jobb. Både bra och dåligt.

Tisdag kväll anlände jag till Storuman. Mellanlandade mellan jobbuppdrag. På världens bästa (och starkaste) Heidis födelsedag. Vad köper man åt den mest miljömedvetna och klimatsmarta person man känner? Alltid svårt. Helst vill hon nog inte ha något. Men jag vill gärna ge. Hittade svenskodlade klimatcertifierade tulpaner på Ica. Perfekt!

Närmare minus trettio morgonen efter. Det börjar vara en vana. Motorvärmaren hade ”bara” gått i tre timmar. Bilen tyckte inte att det var tillräckligt. Heidi skjutsade mig till jobbet med deras elbil. Miljövänligt. Hon och Björn pysslade om min ”Dieseldoris” under dagen så att den var startklar när jag utbildat klart. Tacksamt! ❤

På väg hem var det så himla vackert. Jag var tvungen stanna flera gånger. Bland annat på mitt favoritställe vid Beukaforsen. Kolla in alla spår efter vilda djur också. Det är inte bara jag som gillar det här stället.

Jag tycker att det är trevligt att köra bil långt. Dricka kaffe, lyssna på musik (eller en bra pod), titta på omgivningarna och bara njuta av lugnet. Passa på att prata helt ostört i telefon med någon favoritmänniska. Det går inte av för hackor.

Fullmånen hängde med mig hela vägen hem. Till Tjärnliden. Till hemma bäst.

På väg till Storuman lyssnade jag på P4 Västerbotten och då var det just ett inslag från Storuman. På folkhögskolan där har man startat en ny utbildning. En ettårig prepperutbildning med start till hösten. Ordet/benämningen prepper får mig ofta att tänka på extrema sådana i USA. Som förbereder sig på någon slags domedag. Som lagrar, hamstrar och bygger skyddsrum. Men med tanke på alla oroligheter i världen, efter många djupa samtal med Heidi och information från MSB kanske vi borde vara mer beredda? Någon slags beredskap i händelse av kris eller krig. Vid närmare eftertanke slår det mig också att vi som bor på glesbygden, och vi som är jägare, faktiskt är preppers. Ganska omedvetna men ändå. Vi har långt till affären och bunkrar gärna upp med diverse saker (speciellt min man är bra på det) när vi väl är till människobyn. Vi jagar och fiskar mat, plockar bär, odlar grönsaker och kryddor. Vi kan göra eld i alla väder och vet var kallkällor finns. Vi skulle garanterat klara oss några månader i alla fall. Dessutom är det hög nivå på hjälpsamhet och samarbetsvilja i glesbygden. Det känns ju himla bra! Hur tänker du kring detta?

Idag har vi mest bunkrat D-vitamin. I vintersolen. Med snöbus. Lekt och läkt. Det är ändå otroligt hur glad man blir på morgonen när termometern ”bara” är just under tjugostrecket. Hur glad man blir när Henry kommit hem och mestadels ser hela barnsjukhusvistelsen som ett roligt äventyr. Trots allt. ❤

Det är så mycket snö så bra äventyrsbackar kan man hitta överallt i skog och mark.

Hundarna hänger också mer än gärna med på äventyr.

Hoppas på fler dylika dagar till helgen. Under tjugostrecket. Ha en jättetrevlig helg!

11 kommentarer

Add Yours
 1. Anna-stina Karlberg

  Härlig läsning, som vanligt när du ”för dagbok”. Så skönt att allt gick bra med Henry och att ni alla är samlade igen i kylan och snön. Beundrar dig som gillar att köra långt,j jag oroar mig för kortaste bilresa men det har väl med åldern att göra. Är man 70+ så. Ja vi på landet har nog preppandet i ryggmärgen så ett bra tag klarar vi oss allt. Hoppas på lite mildare hos er men bilderna är härliga med all snö, Vi har nog ”bara” 60 cm men kallt för oss, -15 flera nätter. Idag dock -7 så det blir långpromenad med hunden.En skön helg önskas nu när oron är över.

  Gillad av 1 person

  • detvildalivetinorr

   Tack snälla Anna-stina! Verkligen skönt att alla är hemma och mår bra! 💓
   Vad gäller bilkörning har jag alltid gillat det men har blivit betydligt lugnare med åren. Numera är det mest andra bilister jag kan bli lite ängslig över.
   Bor man på landet och är lite äldre är man nog en ännu bättre prepper. Jag måste lära mig mer!
   Idag har vi väldigt milt väder faktiskt, bara 10 minusgrader så nu är det dags att bege sig ut. Ha en toppenbra helg!

   Gilla

 2. Annelie Wallmark

  Så härligt att allt gick bra. Visst är det vackert där ute! Jag blir mer och mer religiös. Sitter på op och väntar på hämtning. Efteråt ska jag till ”skidaffären”. Preppers ja…. vet inte vad som skulle få oss vildingar att vata utan mat på bordet. Survivors helt enkelt. Stor kram från en skugsmulle till alla er andra. All kärlek åt et ❤️😘

  Gillad av 2 personer

  • detvildalivetinorr

   Magiskt! Hoppas de gjorde ett riktigt bra jobb med dig idag och att det håller i sig lääänge! Hoppas du hittar turskidor oxå! Vi får ta en religiös skogsmulletur tillsammans någon dag!
   Stor kram till dig och de dina! Ha en toppenbra helg! 💖

   Gilla

 3. Viktoria Lundström

  Så härligt att det gick bra på sjukhuset, underbart att se hur fina bilder du lägger ut på era uteaktiviteter och så fint att ni umgås ute. Var har du fått tag i mössan 😄 vi har alltid kokat kaffe och tycker det är godast av allt kaffe jag smakat 😋

  Gillad av 1 person

 4. Sue-Anna

  Skönt att allt gick bra!
  Jag vill tipsa om några bra poddar att lyssna på i bilen:
  – Självklart med Mia Törnblom och Christina Stielli, suveräna diskussioner mellan två nära väninnor!
  – Onkel Toms stuga, om att ta två sabbatsår och bo och leva billigt.
  – Andra sätt, om att leva på andra sätt, tyvärr har han slutat nu men avsnitten ligger kvar.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s