Kärlek & Tjälknöl

Denna februari alltså. Så mycket kärlek, godbitar, liv och äventyr. En hel del jobb också. Fullt schema. Full fart. Snöiga dagar blandat med kalla, fina dagar.

Fettisdag igår. Vård av barn. Förkylda tvillingar. Och mamma. Planen var bland annat att baka semlor. Min mormor Tyras semlerecept. Välbevarat, fyllt av kärlek och minnen. Jag gillade inte semlor förrän jag blev stor. Men jag har alltid gillat själva bullarna. Fick varje år en egen påse semlebullar. Av mormor Tyra. ❤

Baktiden begränsades dock igår. Vi hade fullt upp med pyssel och jaktlekar. Med jobbsamtal och matlagning. En tjälknöl tog ugnen i anspråk hela dagen. Det blev köpes-semlor.

Tjälknölen blev klar sent om sider. Lades i lag övar natten. Till idag. Alla hjärtans dag. Favorit-tjälknölen till mina favoritpersoner. ❤

Till sex personer behövs:

1 kg älgstek (hjort eller vildsvin fungerar också)

Lag:

3½ vatten

1 dl rött vin

1 msk flytande honung

2 krossade vitlöksklyftor

6 svartpepparkorn

1 tsk torkad timjan

1 lagerblad

1/4 dl salt

Sätt ugnen på 90 grader. Lägg den frysta köttbiten i en ugnsform. Ställ in i nedre delen av ugnen i cirka sex timmar (minst) eller tills innertemperaturen är 65 grader enligt receptet (själv körde jag den bara till 58 grader). Koka upp alla ingredienser till lagen. Låt svalna. Lägg sedan den varma steken i dubbla plastpåsar och häll på lagen. Knyt ihop och låt ligga kylen över natten eller i minst sex timmar. Ta upp steken och torka den lätt med hushållspapper. Skär steken i tunna skivor. Mums!

Idag gjorde jag potatisgratäng och sallad till. Vad brukar ni ha för tillbehör till tjälknöl?

Efter middag och hjärtlig efterrätt har jag packat. Nya jaktäventyr till helgen. Norrlandsstintorna ska till Gotland på kaninjakt. Så himla spännande! Äventyrliga februari. Bilden på oss här nedan fick vi av Jaktjournalens Jonas Seger som hängde med oss på rävjakt i november. Det underhållande reportaget kommer i tidningen till hösten.

Jag önskar Er alla en fortsatt fin alla hjärtans dag och en riktigt trevlig helg! ❤

2 kommentarer

Add Yours

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s