Hemmets hjärta

Där det mesta händer. Där alla är. Spenderar mycket tid. Det är köket. Hela familjen. Pratar, diskuterar, pysslar, ritar, myser, äter, fikar, dricker och en massa annat. Kommer besökare sitter man också i köket. Utan störningsmoment, förutom en himla fin skogsutsikt. Har jag hemmakontorsdag sitter jag också i köket. Maken har frågat flera gånger om jag inte ska fixa ett kontor någonstans på gården men jag har ju köket…

Så här såg det ut idag.  Och igår. Jag gillar verkligen att kunna jobba hemifrån. Jag tycker att jag har bra självdisciplin men det kan ta en stund innan jag kommer igång då jag är hemma. Där finns ju även andra sysslor som hägrar. Starta en tvätt, städa, snöröja, hänga med hönorna och tuppen…

Flera dagar har jag även planerat att hänga upp våra fina emaljmuggar. På egna hängare i köket. Jag höll på att bli galen av alla glas. Överallt. Genast fullt i diskmaskinen. Av glas. Nu är det problemet löst. Med var sin emaljmugg. Fått, köpt, ärvt.

Som en extra bonus blev det även lite mer plats i köksskåpen. De är lite för få. Bänkytorna också. Jag längtar tills tiden (och pengarna) kommer med ett nytt, större kök.

Tillbaka till hemmakontoret. Köket. När jag väl kommer igång är jag väldigt effektiv och intensiv. Petar och funderar lite för mycket i små detaljer. Svårt att ta paus. Äter och dricker kaffe under tiden. Dagens lunch bestod av husmans med rökt skinka (hemmaodlat) och créme fraiche. Lingondricka till. Kaffe till efterrätt. En motionsrunda med hundarna blir ofta den enda pausen då jag kommit igång, då jag avslutat något eller kört fast. En tur i hemmets omringande hjärta. Skogen. Frisk luft och nya perspektiv (även på tankarna).

Där vi helt nyligt kört skoter syntes knappt ett spår. Ännu mer snö har fallit senaste dagarna.

Idag blev promenaden utbytt till snöröjning kring alla gårdens dörrar. Hundarna ”hjälpte” till.

Maken är på jaktresa i Sörmland och äldste sonen (Edward) har med stort allvar och glädje åtagit sig plogjour med fyrhjulingen. Jag skulle absolut inte få skotta bort annat än kring dörrarna. Idag har han tappat sin andra tand och gjort en fantastiskt fin snöröjning när han kom hem från skolan. ❤

Tillbaka till köket. Hemmets hjärta. Jag gillar verkligen att laga mat. Baka började jag gilla sedan jag blev mamma. Matlagning har jag alltid gillat.

Alla gillar biffar. Det är sådana jag håller i på bilden ovan. Familjens favoritbiffar. Här kommer receptet (till fyra portioner) på ”Viltfärsbiffar med primörer i gräddig ostsås”:

400 g viltfärs

1 ägg

1 dl ströbröd

1 dl créme fraiche

1 dl vatten

1 msk viltfond

½ tsk timjan

3 krossade enbär

1 tsk salt

svartpeppar

 

½ l kantareller

6 knippmorötter

2 knipplökar

2½ dl grädde

½ msk viltfond

1 dl riven, god ost

1 msk finskuren persilja

svartpeppar

Blanda ingredienserna till färsen. Forma biffar och stek i smör.

Rensa kantarellerna noga. Halvera stora svampar. Skala morötterna och skiva dem. Klyfta löken.

Stek kantareller, morötter och lök i smör. Häll över grädde och fond. Låt småputtra några minuter. Ta panna från plattan och rör i osten. Smaka av med peppar innan du lägger ner biffarna. Strö över persilja och servera med kokt potatis.

Smaklig måltid och trevlig helg! ❤

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s