Mysbrasor & Toppfågeljakt

Jag läste att idag är årets deppigaste dag. För många. Inte för mig. Jag har haft en så himla trevlig helg, fyllt på massor av energi. Fredag fick jag jaga, lördag fick maken jaga. Edward hade en kompis på besök. Mycket utetid. Lunch i grillkåtan med korv, köttbullar, saft, kaffe och marshmallows.

Daniel kom dessutom hem med en fin tjädertupp. Vilken jaktlycka! Väl förtjänt efter mången timmar i vinterskogen.

Söndag fick vi bägge jaga. I goda vänners lag. Sönerna lämnade vi av hos mina föräldrar i Burträsk innan vi mötte upp vännerna i deras jaktskog. Jag och Maria skidade åt ett håll medan Daniel och Nicklas skidade åt ett annat. Här hade vi skidat uppför en bra bit, vilken utsikt! Kolla även in de fina vingmärkena av tjäder i snön…

Det blåste onödigt mycket (ännu mer idag) vilket absolut inte är gynnsamt väder för denna typ av jakt. Jag hann i alla fall se några orrar vajande i en björk på väg in mot jaktmarken.

Hade jag varit skogsfågel denna dag hade jag absolut kurat ner mig i snön någonstans och det var nog precis vad de gjorde. Vi hittade några ”sovgropar” och spillning. Killarna också, de  skidade dessutom nästan på en tjäder som låg och vilade. Vi har ju mestadels ganska tät skog här i träsklandet, man får skida lugnt och spana av så gott man kan i hopp om att få syn på någon fågel.

Här skidade vi på en annan lega. En älg hade tagit sig en powernap.

Efter några timmar på smygande skidjakt. Lite knirk från skidorna. Vinande vind runt öronen. Då kom vi fram till en kraftledning. Vi tänkte följa kanten ner till vägen där bilen stod. Det var en låååång backe. Vindpinad snö som gav rejält med fart under skidorna bitvis. Lite snöblint också. Möjligheten att svänga och bromsa är som sagt väldigt begränsad med skogsskidor. Rätt som det är kan de dessutom dyka ner under snön när man stöter på kullar och dalar. Var sin rejäl snus (börja aldrig snusa!) för att ingjuta mod.

Ner kom vi! Glada och nöjda. Med huvudet uppåt och skidorna nedåt. Vi gjorde upp en eld och väntade in grabbarna för mackjärnslunch som Maria fixat. Så himla gott!

En till jägare anslöt och jag var så klart tvungen att ta en gruppbild. Trevligt avslut på en mycket trevlig dag! Kall av vinden. Varm av vänskap, gemenskap och ännu en upplevelsedag i vinterskogen. ❤

Efter god middag hos mina föräldrar åkte vi hem till skogen. Prickig skog. Några snöklumpar klamrar sig fast i vindpinade träd. Det mesta har blåst ner. Men nu är det en ny vecka med ny snö på gång och nya upplevelser och utmaningar. Lev väl!

 

 

 

6 kommentarer

Add Yours
 1. mittisiktet

  Jag är ju som du vet, en anings anti mot toppjakt….Att skida i tjädermarker är ju såklart vackert, men terpentin tuppen sparar jag gärna till blåbärstuppen. Kameran hänger med istället och fångar dom och allt det fina runtom. Idag behöver man inte svälta och äta terpentin tuppar 😊 Tycker toppjakt ska bytas ut till toppslakt…. Nä, jakt med hund känns mera ärligt spel. Ha en fortsatt fin vecka. Kram 💖

  Gilla

  • detvildalivetinorr

   Jag vet vad du tycker och så får du såklart tycka. Själv tycker jag att det är himla roligt, spännande och utmanande! Det är få förunnat att ha sådana marker som du där detta tydligen kan anses som enkelt. Det är högst jägarmässigt och utmanande tycker jag. Kräver dessutom en duktig smygare och skytt även denna årstid. Och självklart ska man inte skjuta fler än man äter upp. Samt spara till höstens jakt. Jag känner ingen större skillnad på köttsmaken heller.
   Vi hade ju en jättemysig toppjakthelg tillsammans för någon vinter sedan! Det gör vi om tycker jag! 😄
   Kram och fortsatt trevlig vecka! 🧡

   Gillad av 1 person

 2. mittisiktet

  Det är inte så enkelt hos mig som många tror. Om man har lite fågel på sina marker, är det desto viktigare att spara fåglar till kommande höstens injagning. Ansmygning med hund är en stor skillnad till ”ansmygning” på tupp i topp som sitter öppet och blir skjuten på flera hundra meters avstånd. Jo, du och hag va iväg, men det börjar vara några år sedan. Jag tar mer o mer avstånd till toppjakten. En orre kan jag tänka mig skjuta, men ingen tjäder. Och ja, de smakat annorlunda nu 😊 Vi hörs 💖 Kram 💖

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s