Nordiskt vinterljus och en del djur…

Igår var första gången vi fick se solen detta år. Vintersolen. Det blir verkligen ett magiskt ljus, det nordiska vinterljuset! Både kallt och varmt. Kolla mellan träden här nedan, det är som en gyllene värld som gömmer sig där bakom Siri…

Jag och Harry var ensam hemma. Planen var att det skulle vara dimmigt och att vi skulle städa ut julen. Efter en snabb blick ut ändrade vi snabbt planerna till en lite längre sparktur istället.

Oj vad vi har längtat efter en kombinerad spark- och vintersoltur. Lycka!

Lek och träning med rödtussarna efter det. Gamlingen och ynglingen. Wilda och Siri.

Och kolla in utsikten från vårt sovrumsfönster en dag som denna! Helt underbart! Inget djur med i bilden idag men däremot en skotare. Lite ovanligare.

Det gallras och avverkas på grannmarken. Dofterna från timmeravlägget och skogstraktorerna luktar så gott och skickar mig alltid tillbaka till barndomen. Jag har spenderat många timmar i skogstraktorer tillsammans med min pappa. Man ska ta hand om sin skog!

På kvällen for jag och tvillingarna till grannbyn. Till vänner. Drack kaffe, lekte och hämtade hem en tupp.  Glesbygdsliv om något. Tvillingarna röstade enhälligt på att han skulle heta Robin. Så blev det. En ung (men väldigt stor) Brahmatupp. Vid namn Robin. Här nedan i sin uppfödares famn.

Under julen har vi nämligen haft lite sorg. Två av våra vita Bovanhönor har dött. Gått vidare. Förhoppningsvis fattar nu Robin tycke för vår höna Rut som är av samma ras. Kanske kan det bli kycklingar till sommaren? Så kändes det dock inte då vi kom hem med Robin igår. Rut som aldrig visat minsta lilla humör visade väldigt tydligt att hon inte gillade sin nya kavaljer. De rök ihop några gånger och sedan var det minst sagt ett kyligt klimat i hönsgården. Bättre läge idag men Robin verkar föredra lilla ”Tjock-Greta” framför Rut som bara är sur. Förhoppningsvis kan lite mer kärlek växa fram med tiden.

Förutom att hänga i hönsgården idag har jag och Henry släppt stövaren Norma, kollat in skogstraktorerna samt åkt en del madrass på lägdan (ängen).

Vi har grävt i snön i flera timmar. Grävt fram snögrottan sönerna gjorde före jul. Henry kom nämligen på att ljuslyktorna förmodligen var kvar där inne. Så var det.

Vid blå timmens ankomst for jag och Harry på en skotertur medan maken och Henry for till människobyn Norsjö (Edward har några dagars jullov hos farmor och farfar). Jag och Harry kollade bland annat in fina lodjursspår. Harry undrade om jag var säker på att det var just lospår. Jag tror det sade jag. Vänta ska jag lukta sade han. Jo det luktade visst lodjur. Ha ha!

På väg tillbaka blev vi väldigt snöiga vissa passager så Harry ville stanna och röja bort lite mer snö. Väldigt snörikt men vackert!

Otroligt mysigt med en skotertur medan mörkret lägger sig! På låglandet var det dock närmare tjugo minusgrader så vi tar en längre tur med fika en annan dag.

På tal om lodjur så har Harry haft två mjukislodjur sedan har var väldigt liten. Ett tappade han dock bort i fjällen förrförra sommaren. Ett drygt år senare hittade vår vän Carita den vid Tjaktjaures strand. Hon livräddade den och Harry fick tillbaka den förra helgen då vi var i fjällstugan. Efter en svängom i tvättmaskinen var den som ny. Typ. De är lite ruggiga bägge två men väldigt älskade.

Nu sover alla gott! Det borde jag också. Snart. Ska bara…God natt och dröm sött till Er alla!

 

 

 

4 kommentarer

Add Yours

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s