Snart är det jul…

Ja det är faktiskt så. Mysigt! Julstämningen har börjat infinna sig i vanlig ordning. Kanske för att det är så himla vackert ute? Måndag var det klar och kall gryning. Vi bor till vänster om Rörviksberget i mitten på bilden…

Måndag bjöd även på kall och klar skymning. Här hemma på gården med rödtussarna…

Kanske beror min julstämning på att det kommit ytterligare en decimeter snö sedan ovan? Stora, fina flingor och några minusgrader. Snönjut och snölek.

Kanske beror det på att vi äntligen har vi tagit fram skidorna. Turskidorna. Att dra på sig pannlampan och bara åka ut i mörka vinterskogen. Hur mysigt som helst. Att stanna upp och titta på stjärnorna. På spårtecken. På gnistrande snö. Kanske norrsken om man har tur. Även hundar och barn är taggade på detta. Ja åka skidor i ljuset också såklart men det är ju inte så många timmar denna årstid.

Kanske beror det på att vi redan haft det årliga traditionella julbaket? Med sönerna, mormor Lena och svägerskan Josefine. I Burträsk. Pepparkakor, pepparkakshus och lussebullar. Mjöl överallt…

Kanske kan det vara för att vi verkligen massproducerat mer eller mindre juliga pärlplattor här hemma? Och det är bara början på julpysslandet. Här är några smakprov…

Kanske blev det ytterligare lite mer julstämning då jag och Henry var till människobyn idag. Henry hade sin årliga kontroll hos uroterapeuten. Han är född med en njure vilket inte är ett problem i sig men det har däremot hans urinledare varit. Efter flera operationer i Uppsala har dock sista två åren varit problemfria. Det känns himla skönt att allt kollas upp med jämna mellanrum. Att oron och ängslan är betydligt mindre. Att han inte behöver förebyggande antibiotika och att inte behöva åka i paniken till akuten och barnavdelningen direkt han har feber. ❤ Efter lasarettsbesöket stod det mellan upplevelsebelöning i form av rulltrappor eller juligt blomsterslott. Idag blev det den sistnämnda och får man inte julkänslor här får man aldrig det…

Henry önskar sig nu även en ren i julklapp. Vi nöjde oss med att köpa två små krukor med renar på och med godluktande hyacinter i samt en lång ljusslinga som jag hoppas räcker till vår inglasade altan. Vi får se. Om tiden finns till helgen kanske vi tjuvstartar julpyntandet hemma lite mer. Vi har i alla fall hyacinterna. Här nedan flankerade av de fantastiskt fina salladsbesticken jag fick av de andra ”Norrlandsstintorna” under vår jakthelg för någon vecka sedan. ❤

Jakt hoppas jag på även till helgen men först ska jag ta mig upp till Dorotea i morgondagens utlovade snöstorm och hålla en YKB-utbildning där på fredag. Trevlig helg på Er och hoppas julstämningen börjar infinna sig!

 

 

12 kommentarer

Add Yours
 1. Tomas

  Vad räknar ni som människobyn? Är det Skellefteå 😎 hitta just till din blogg och kommer fortsätta läsa den och kanske får insomnia börja jaga med min shiba 😊

  Gillad av 1 person

   • Tomas

    vore ju hemskt om jag fick sömnproblem av din blogg (insomnia) 😀 men du vad är ni för härligt gäng som jagar ihop? är ni 4 tjejer från runt om här eller runt hela sverige …som jag förstår är du inte från skellefteå? från början eller har jag missförstått =) känner lite folk från Norsjö (eller 2 st så inte JÄTTEMÅNGA DÅ hahaha) visst är det småvilt ni jagar? kan inte så mycket om jakt än men hur ”fungerar” eran hund driver den viltet mot jägaren eller? berätta gärna lite om du ids 😉

    Gillad av 1 person

   • detvildalivetinorr

    Ha ha ja det vore inte bra! 😅 Ja av oss som kallas Norrlandsstintorna är två från Västerbotten och två från Hälsingland. Vi finns på Instagram. 😊
    Ursprungligen är jag själv mest från Burträsk men bor nu i Tjärnliden, någon mil från Norsjö.
    Vår stövare är en drivande hund, letar rätt på nattslag från haren och driver sedan den i bukter (mer eller mindre stora cirklar). Våra finnspetsar är skällande fågelhundar. Letar rätt på skogsfåglar på marken och när de flyger upp i träden står de under och skäller tills man förhoppningsvis lyckats smyga fram obemärkt och skjuta.
    Idag jagar jag mest småvilt men det händer att det blir annat också. 😊

    Gilla

   • Tomas

    Ahaa då förstår jag lite mer ska nog gå nån jägarexamen i vår och sen se vad som blir jaga men blir nog rådjur även om säkert hare och mindre är kul oxå 😊 vad är nattslag🤔 följer er alla på insta nu, min pappa är från ljusvattnet utanför burträsk nu bor min syster där själv är jag uppvuxen i Bureå men bor i ursviken nu 😊

    Gillad av 1 person

   • detvildalivetinorr

    Men se där, världen är ofta liten. 😄 Ja jag tycker verkligen att du ska ta jägarexamen, väldigt intressant. För att inte tala om jägarlivet. 😊👍
    Nattslag är där haren gått/hoppat under natten. På dagen ligger de och trycker/sover.

    Gilla

 2. trillingfarfar

  Som alltid, härligt att läsa din blogg, men en kort fråga bara! Har ni inga vargar där uppe? Här kommer just information ifrån en jaktkamrat att en polispatrull lär ska ha sett sju vargar följa efter en älg på grannmarkerna som inte ligger långt ifrån där jag brukar jaga med vår finnspets. Stämmer uppgiften, så måste det nog till civil olydnad, om vi i fortsättningen skall kunna jaga med våra hundar här i Övermark. Sju stycken vargar är nog en jävligt stor flock och kommer nog att hålla mycket folk ifrån att vistas i skog och mark. Här längtar vi också efter snö och minusgrader, men närheten till kusten gör nog att det ofta blir mycket dåligt av den varan. Och så hoppas vi att ni också får ha en trevlig helg och julstämningen den har ni ser jag!

  Gillad av 1 person

  • detvildalivetinorr

   Å fy ändå! Jag lider med er! Här har vi inga gråben. Det händer att det passerar någon men de brukar aldrig bli kvar. Blir de mot förmodan kvar blir det allt som oftast skyddsjakt eftersom vi har samer och renar härikring.
   Hoppas ni haft en trevlig helg och begynnande julstämning trots bristen på det vita guldet.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s