Glesbygdsfunderingar – del 1

Det var först förra året som tvillingarna (då snart fyra år) reagerade på lamporna vid vägen i grannbyn. Gatljusen. Vi stannade av och kollade in dem. Jag förklarade vad de var. Nu i sommar funderade Harry vidare: ”Varför har man egentligen gatlysen? Har folk inte ficklampor och pannlampor?”

Ja vi är inte vana vid gatlysen. Känner inget direkt behov av dylika heller. När man väljer att bo lite avsides, i glesbygden, accepterar man att vara utan ganska mycket. För mycket faktiskt! 

Den här hösten har vi exempelvis verkligen sett fram emot att få bredband. Det skulle underlätta mycket. Främst jobbmässigt. Det grävs för fullt i grannbyn och före förra helgen var grävmaskinerna vid vägen upp till oss. Äntligen! 

Lyckan var dock kortvarig då illavarslande rykten nådde oss att kommunen strukit oss till förmån för byar med fler betalande abonnenter. Ryktet visade sig vara sant. Politiskt beslutat. Trots avsaknaden av gatlysen känner jag mig ännu mer förd bakom ljuset. Jag har precis i detta nu gått ner i tid på jobbet för att kunna ägna mer tid åt mitt egna företag. Hemifrån. Hur ska det gå? I november blir vi utan ADSL har Telia bestämt och vi bor för långt ifrån någon mast för att ha något problemfritt luftburet alternativ. Hur gör vi nu? 

Jag önskar såklart att en inte var så beroende av nätet men så ser det ut idag. Vad gäller mycket. Jag förstår också att vi inte är så många beroende här uppe på berget. Men ändå. Ett löfte är ett löfte. Ett avtal är ett avtal. En förhoppning är en framtid… 

Jag skulle dock aldrig byta skogen mot krogen. Aldrig byta ett lugnt inland mot stadens stressiga rullband. Aldrig. Oavsett. 

Igår eftermiddag var jag till ”staaan”. Inför dylika besök har vi ofta samlat ihop till långa listor. Inköp och ärenden. Oftast är jag less och far hem innan jag hunnit med alla punkter vilket resulterar i ännu längre listor till nästa gång. Detta tenderar också att bli värre med tiden. Oviljan inför stadsbsöken. Jag hittade i alla fall en ny flanellskjorta och fick min halvårsfrisering. Med lugg. 25 år sedan sist jag hade just lugg. Det känns onekligen bra då håret är fräscht men det är minst lika roligt att träffa Frida frisör. En bekant sedan länge som jag önskade att jag hann träffa oftare. Under andra omständigheter än över mina kluvna, trassliga toppar. 

Hur som haver älskar jag att bo i skogen. I glesbygden. Friheten. Tryggheten. Närheten till naturen. Kreativiteten. Att min äldsta son (som nu börjat årskurs ett) åker taxi eller buss hem själv. Ofta cyklar till grannbarnen någon kilometer ner. För att bland annat gå på ”jakt” efter skolan. 

Det faktum att jag också kan gå på jakt med hundarna runt knuten. Hemmavid. Även en vanlig dag efter jobbet. Det bästa de, och jag, vet. Att jag varje dag känner tacksamhet och njutning över utsikten och tillvaron från gården. För mig och min familj. 💚

12 kommentarer

Add Yours
 1. Eva

  Sverige är ett långt och ibland märkligt orättvist land….ta det här med fiber, här i Strömstad fick vi betala 35 – tusen, i stugan i Jämtland 6000:- !!
  Här har vi inga gatlampor…men i Jämtland, där har vi en 😯
  Så på något vis känns allt bättre norröver 😁
  Hoppas det ordnar sig med fiber även till er

  Gillad av 1 person

 2. nejdenblogg

  Det är en ren njutning att läsa dig Mona. Du berör, skapar reflexion och myskänsla – allt i ett. Förr eller senare måste ju tekniken nå fram. Och om den inte skulle göra det, ja då skulle du helt enkelt finna på ett sätt att få det (ditt företag) att fungera ändå. Du är en enastående kvinna och människa. Ju. 🙂 Kram på dig och hela familjen! (….att Edde börjat skolan.. jisses!! 😀 )

  Gillad av 1 person

 3. Annelie Wallmark

  Ja det är nog en dum kommentar men jag gissar att ni bägge är kapabla att köra grävare. Går det inte att lösa med lite egna initiativ? Hur ska vi annars kunna poda du och jag? Om du vill kan jag följa med till de styrande och hjälpa dig att risa dem lite så de kanske kommer på andra tankar 😉

  Gillad av 1 person

 4. trillingfarfar

  Instämmer, det är faktiskt härligt att bo på landet, säger jag som inte har mera än två kilometer ner till byn. Men jag kan också ta bössan och gå ut direkt i naturen utan att någon tittar snett. Vi har trevliga grannar som har hästar kor och grisar samt både hund och katt och rådjuren syns ifrån sovrumsfönstret ibland. När vi flyttade hit hade vi första vintern 8 st älgar som stod intill vårt jordgubbsland. Så fastän det är nära till byn så har vi ändå naturen inpå oss. Hoppas det där med bredband och fiber ordnar upp sig. I dagens läge, om man så vill eller inte, så behöver man rätt snabb uppkoppling om man skall kunna sköta sina ärenden som alltmer flyttar över till nätet. Ha det gott i höst!

  Gillad av 1 person

  • detvildalivetinorr

   Det låter toppen! Som det ska vara! 😊 Vi har ”bara” ungefär två mil till ett samhälle. Inte så dumt att inte ha jättelångt kan jag tycka.
   Ja hoppas verkligen att det löser sig med fiber. Tyvärr är man ju väldigt beroende av det…
   Ha en fortsatt trevlig höst! 🍁

   Gilla

 5. nobsmatte

  Men va tråkigt med bakslaget när det gäller fiber (bredband). Vi hade en himla tur som hann hoppa på tåget när vi flyttade ut på landet. Är guld att kunna sitta hemma och jobba ibland om det är ishalka, sotarbesök eller något annat.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s