I ur och skur – på liv och död…

Igår morse åkte jag och äldsta sonen Edward iväg på lite ärenden i Skellefteå och sedan vidare. Till min lilla norrländska farmors 95-årskalas. Hon är ganska mycket i sin egen lilla bubbla nu för tiden. Tillbaka i tiden. Det får man vara när man är 95. Hon har bott på ett äldreboende i flera år nu. Det är jättefint och med bra personal men ändå…det känns som att jag snabbt skulle självdö på ett dylikt ställe. Väldigt lite tid att bara sitta och samtala eller gå ut i friska luften regelbundet. Det finns inga pengar. Inga pengar till livskvalitet. Förvaring. Livets sista väntrum. Nu drar jag det kanske till sin spets. Förhoppningsvis är det bättre än jag tänker. Jag hoppas dock innerligt att jag får bo hemmavid tills jag dör eller att det kommit ålderdomshem med tema ur och skur. Varför finns inte det?

Farmor Signe har alltid ogillat att vara med på kort så jag visar lite av hennes födelsedagsblommor istället. Lupiner och pioner. Även mina favoriter…

Efter kalaset, efter en massa kaffe och tårta med trevliga släktingar, for några av oss till utsikten på Kvarnberget. Här ser man långt över mitt barndoms (ja stora delar av det i alla fall) Burträskland. Här med Edward och min lillebror Robin…

Mina nya skor funkade även här. De fungerar överallt faktiskt. I ur och skur. Inte så snygga kanske men praktiska. Mina nya ”frökenskor” som sönerna kallar dem…

Edward stannade hos mormor och morfar medan jag drog iväg på några timmars jobb. På väg dit stannade jag till vid ”Lupinhavet”. Jag har länge tänkt fota det och nu fanns läget. Tyvärr är lupinerna inte på sin topp längre men de är onekligen fina…

Efter jobbet, som tog lite längre tid än jag tänkt, kände jag huvudvärk komma smygande. Den fick snabbt ge vika för då jag kom hem var grisarna utanför sin hage. Jag lyckades locka in dem och fick jobba en stund med deras inhägnad. (Resten av familjen var hos ”farfars” vid havet). Efteråt for jag en lång motionsrunda med hundarna. Med fyrhjuling…

…och till fots. Efter en ganska regnig och blåsig dag bjöd kvällen på magiskt väder. Livskvalitet. Lite småkallt men otroligt vackert och med många harar, älgar och knort i farten…

Idag väntade jag in resten av familjen för att sedan åka iväg till mina föräldrars stuga. I Finnträsk. Där man både tänker på livet och döden. Mysiga barndomsminnen men även minnen av släktingar som fattas. ❤

Det har regnat ungefär hela dagen. Men det finns ju inget dåligt väder. Inte för fiske och bus. Några abborrar fick Edward under brorsornas hejarop…

Skönt med lite stugmys mellan varven. Värma sig och torka blöta kläder…

Men nu väntar verkligen sängen. Och nya äventyr imorgon. Fortsatt trevlig vecka!

 

6 kommentarer

Add Yours
 1. Anna-stina Karlberg

  Blir lite tårögd när jag läser, tänker på min mor som blev 95 och var tvungen att bo på äldreboende de sista 2 åren. Önskar hon kunnat bo hemma för det var vad hon ville, eller att vi orkat ha henne hos oss. Ibland känner jag mig som en svikare men det gick tyvärr inte. Tror det är värre för oss kvinnor att överge våra hem där vi haft hand om allt och känner varenda vrå, garderob och skåp. Hoppas ni får sol och värme snart.

  Gillad av 1 person

  • detvildalivetinorr

   Känn inte så Anna-stina! Samhället är ju som inte heller uppbyggt för det. Inte längre. Forna tiders generationsboende hade många fördelar tänker jag ibland. Kanske blir det bättre i framtiden? För de äldre. Och många andra. Jag hoppas det! Jag hoppas även att du får en fortsatt trevlig sommar! 🌼

   Gilla

 2. trillingfarfar

  Det är skit att bli gammal och hamna på ett äldreboende och kanske vårdas av personal som inte talar ens eget språk. Så kommer framtiden tyvärr att bli för den som blir tillräckligt gammal och inte har någon närstående som tar hand om en. Tyvärr är det så att en förälrer kan fostra och föda t.o.m tio barn, men tio barn kan inte sköta en förälder! Det låter grymt och orättvist men så är livet för 99,9 procent av dem som hamnar på ett boende p.ga. demens eller andra åldersrelaterade krämpor. Men det är livets gång idag när ingen har råd att stanna hemma utan alla måste jobba för att vi skall kunna behålla den status som vi tror oss behöva!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s