Med smak av sommaren…

Frukt och bär äter vi mycket av året runt men vissa sorter är verkligen sommarsmaker. Jordgubbar, melon och körsbär till exempel. Sommardagen till ära fick jag dessutom inviga ett nytt fruktfat av bästa slag…

Man skulle ha en egen fruktträdgård! Klimatet här uppe är nog inte det mest gynnsamma dock. Igår gjorde jag och sönerna melonslush till kvällsfika. Gott, fräscht och svalkande! Till fyra ganska stora glas behövs ett kilo kärnfri vattenmelon i bitar (utan skal). Skala två lime och en apelsin med kniv, tärna och ta bort eventuella kärnor. Mixa all frukt med en handfull isbitar i en blender. Servera genast eller efter en stund i frysen…

För någon dag sedan fick vi slut lingonsylt. Igen. Det är den sylt vi använder absolut mest. Jag får koka mer lite nu och då. Är väldigt glad över bärskatterna i frysboxarna. Lingon är väl inte direkt somrigt, mer höstigt, men det är somrigt att tömma frysarna på bär för att ge plats för höstens skördar. Förutom lingonsylt provbakade jag även lingoncookies. Himmelens goda!

Till ungefär 35 stycken lingoncookies behöver man sätta på ugnen. På 2oo grader. Rör 200 g rumsvarmt smör och 3 dl råströsocker poröst. Rör i 2 ägg, ½ tsk salt, 1 tsk vaniljsocker och 3 dl havregryn. Blanda 3 dl vetemjöl och 1 tsk bakpulver. Rör ner det i smeten och forma till runda bollar. Lägg dem glest på plåtar med bakplåtspapper. Platta till dem lite och tryck i lingonen. Cirka 1 dl frysta lingon. Grädda i mitten av ugnen 10-12 minuter. Låt kakorna kallna på papperet.

Siri hade gärna smakat någon kaka också men hon och de andra hundarna får hålla sig till hundmat. Igår blev jag full av skratt då Siri och Wilda helt plötsligt hade bytt middag med varandra. Inte helt enkelt för lilla Siri…

Blomsterängar är en annan ”smak” av sommaren. Igår skulle jag och tvillingarna plocka lite blommor runtikring gården. Inte helt lätt för Siri att ta sig fram i blomsterhavet…

Och inte fick jag till någon sådan där idyllisk blomsterängbild på hundar och söner. Eller det kanske är just precis det den är?!?

Hoppas på lika fin dag imorgon! Hej hopp!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s