Soppa på en…potatis…

Ja eller rättare sagt några potatisar och lite annat. När jag lagar mat har jag ibland en plan men oftast inte. Eftersom vi bor i skogen en bra bit från en affär storhandlar vi någon gång i månaden och sedan brukar jag förhålla mig till det som finns hemma då jag ska laga mat. Igår till exempel hade jag inte tagit upp något från frysen och fick då titta in i kylen. Där upptäckte jag att några korvar av det lite starkare slaget närmade sig bäst före datum. Jag var samtidigt sugen på soppa (nu är det ju äntligen en riktigt lagom vinterkall vecka). Då utgick jag från det, rotade lite snabbt i mina ganska massiva receptsamlingar för inspiration och resultatet blev en potatissoppa (ja potatis och kött finns ju alltid hemma) med rostad korv. Gott både inne och ute…

potatissoppa

Till fyra portioner behövs:

½ kg potatis

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

Smör

1 liter hönsbuljong

1 dl grädde

Salt & vitpeppar

2 chorizokorvar eller dylikt

Kryddgrönt

Skala och tärna potatisen. Hacka lök och vitlök. Fräs allt i smör utan att det tar färg. Häll på buljongen och koka soppan på svag värme i 20 minuter. Mixa med stavmixer (matberedare fungerar också upptäckte jag då jag glömt bort att jag bränt upp min stavmixer vid juletid) och späd med grädde till lagom konsistens. Smaka av med salt och peppar.

Skiva korven och stek den knaprig. Toppa soppan med korv och kryddgrönt. Servera eventuellt med något mörkt bröd också.

Ska man äta ute kan man i all enkelhet tillaga soppan inne och ta med den i termos. Som alternativ till rostad korv kan man ta med ölkorv som tillbehör. Det är ju även väldigt gott som lite energisnacks i skog och mark…

olkorv-a-kniv

Fortsatt trevlig vintervecka!

P.S. Alla fina bruksföremål i inlägget har min duktige svärfar tillverkat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s