Vintersol & Vinterpyssel…

Det är så magiskt med fina vinterdagar och vintersol som lyser upp och igenom lite här och där. Bäst är det såklart då man kan njuta av den på plats i jaktskogen…

jag-a-vintersol

Det är härligt att dagarna blivit lite längre. Mer ljus tid. Mer snö har det också kommit…

vintersol

Helgen har bjudit på arbete (både på jobbet och hemma på gården), trevliga besökare och ”social träning” på lördag kväll. Middag och Risliamatörerna på Minigloben i Risliden med makens jobb samt drygt 200 personer till. Väldigt trevligt men hemma (i skogen) är alltid bäst!

Tidigare i veckan tillverkade jag och sönerna fågelgodis. Man smälter koksfett och blandar i exempelvis fågeljordnötter. Förra året hackade vi nötterna och hällde upp i pepparkaksformar. Det var inte helt enkelt att få lös dem efter det stelnat så i år var vi mer rationella. Hackade inte nötterna och hällde dem i plastglas. Igår hängde vi ut den första…

fagelmat-pa-fagelholk

Harry har också (under överseende av Henry) med tungan rätt i munnen jobbat mycket med att koka mårdmat till fällorna. Jag hann inte riktigt med alla ingredienser men röran innehåller bland annat honung, sirap, nötter, smör, kokosfett, kokos och lite annat smått och gott. Mården gillar ju lite sötsaker så varför inte…

kokning

Idag körde vi (skoter) och kollade till fällorna och bättrade på dem med Harrys blandning som han portionsförpackat i plastglas. Det vore ju verkligen fantastiskt kul om vi ni fick någon med detta ”lockmedel”…

harry-a-mardmat

Vintersolen som hägrar på andra sidan Björntjärn längs ”trapplinan”…

bjorntjarn

Man ska ju undvika att lämna en massa doft vid fällorna men är man bustrapper så är man…

bustrappers-2

Pysslandet i köket har också inneburit en del experiment under veckan…Sönerna och en kompis till dem såg något pysselprogram och blev eld och lågor. Man kunde göra studsbollar av ägg. Äggen lägger man i vinäger i 24 timmar och sedan är det klart…

aggexperiment

Efter ett dygn var skalet helt upplöst och äggen kändes mycket riktigt som studsbollar. Lite halvlösa dock. Jag misstänkte att de inte skulle klara så mycket studsande egentligen och jag hade rätt…

studsbolleagg

Lärdomen av detta experiment? Ja att vinägern löste upp skalet och att mamman fick en del städning…Men man ska ju uppmuntra nyfikenhet och upptäckarlust! Här vill jag istället tipsa om riktigt bra barnböcker för alla som gillar skog. Av Norra Skogsägarna. Gränsfall till mycket text för fyraåringarna men sexåringen är helnöjd…

barnboktips-1

Helnöjda är de också då de får åka pulka. I jaktskogen. Det är ett rejält träningspass på skidorna för mig. Igår hängde två av tre med mig…

harjakt-med-pulka

Norma (Bergvattnets Dakka) har kämpat på bra. Ett sista drev idag. Lite kort men naggande gott. Nu inväntar vi snart hennes löp och då förhoppningsvis en lyckad dejt med Åivets Rexi…

norma-jakt-1

 

4 kommentarer

Add Yours

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s