R som i…

…RR-prov. Rådjursrenhetsprov. För stövare. De får inte driva rådjur. Det blir alldeles för stressande för rådjuren. Vi har länge försökt få till ett sådant här prov. Här kring oss finns knappt något rådjur alls och det blev inte bättre sedan x antal lodjur flyttade hit. För någon dag sedan hade vi i alla fall fått en provtid, 10 mil bort. Bära eller brista. Vi har ju inga rådjur att träna på heller men vi har aldrig ertappat henne med att driva någon form av klövvilt så det skulle nog gå bra. Tänkte jag. Norma släpptes, fick ganska snart syn på ett rådjur…drev det i några minuter och kom sedan tillbaka. Ja det var ju bra men skadan var skedd. Provet misslyckades. Himmelens tråkigt! Nu går det förmodligen träna bort men det är ju lättare sagt än gjort…

På kvällen läste jag och Norma Jaktjournalen och då visade hon minsann minimalt intresse för ”busjakt” på rådjur…

norma-a-radjursjakt

I de här trakterna borde det hellre vara fråga om renrenprov! Sådana finns det gott om nu! R som i Ren…

manga-renar

Jag kollar febrilt efter spår på och vid vägen för att ha någon liten aning om var de kan dyka upp. Man vet aldrig. En sådan här syn är i alla fall INTE rolig! Inte alls…

skadad-ren

Min syster såg denna för någon dag sedan. Den försökte hänga med sina kompisar. En bra bit bort fanns det blod på vägen. Någon hade förmodligen kört på den och sedan bara kört vidare. Min syster ringde polisen. Såklart. Det SKA man göra! Inget djur ska lida! Inget! Olyckor kan såklart hända men ring polisen och märk ut platsen. Det sistnämnda är också väldigt viktigt. Annars blir ett eftersök otroligt svårt! Mina ord kan nu tyckas kontroversiella av vissa då jag är jägare men en jägare vill INTE se djur plågas! Så är det!

Som kompensation till detta tråkiga har jag och sönerna ikväll gjort adventspyssel i form av roliga renar och juldoftande apelsiner med nejlikor. Bredvid står en rolig ”gärdsgårdsljusstake” som jag fyndat på loppis…

renar-apelsiner-a-ljusstake

Igår fick jag också R som i Roliga överraskningar. Sådant gillar jag. Överväldigande tacksam är jag! Blombud som jag knappt orkade lyfta från bästa jaktbrudarna som förgyllde helgen som var, en fantastiskt fin fotokalender som min fina, storjagande vän Theres gjort samt en skoterpepparkaksform från fina storfiskaren Gunnel i fjällvärlden…

blomsterbud

Fortsatt trevlig vecka alla och ta det lugnt på vägarna! Här kommer det idag R som i Regn och förvandlar våra fina vintervägar till skridskobanor. Tråkigt!

 

5 kommentarer

Add Yours
 1. mittisiktet

  Djur ska verkligen inte behöva lida. Tror faktiskt att renen är riven och inte påkörd. Påminner väldigt mycket av det jag får skåda ofta i min fjällvärld 😔 Rennäringen ändras och järven samt andra djur som är beroende av ren, anpassar sig. Fjällräven dör ut, då järven måste flytta ned till skogslandet, då renar idag inte flyttas på det sätt det gjordes förut. Samebyn hos mig fick avslag på skyddsjakt iår. Men på nyheterna idag talades det om att det finns för mycket järv…..Ha en fin kväll 💕

  Gilla

  • detvildalivetinorr

   Ja den ser nästan så ut men det var lite olämplig plats för rovdjur och dessutom en sådan där typisk blodfläck på vägen, som vid påkörning…sådana ser man ju tyvärr ganska ofta här. Men man vet aldrig. Hur som haver var det lidsamt och jag hoppas den snarast fick avsluta sitt lidande! Ja rovdjuren kommer både längre ner och längre upp. De är snart överallt! Vilket aber! Och så de här dåliga vintrarna på det. Med mycket is och skare i skog och mark som försvårar födotillgången. Ur led är tiden och mycket annat! :-/ Kram kram och trevlig onsdag! ❤

   Gilla

 2. mittisiktet

  Hur går det med viltvården? Hos mig går det fint. Kolla min blogg 😋 Längtar tills vi ses på måndag. Tar du med tavlan, då vi ses? Hoppas jag kommer ihåg klapparna till mina gudsöner 💕 kram på Er 😘

  Gilla

  • detvildalivetinorr

   Ja förutom avskjutning på nötskrikor går det ganska dåligt! Har inte ens fått ut mårdfällorna men imorgon så… 😀 Hoppas innerligt på jaktbart före i helgen men det ser illavarslande ut tyvärr! Ja jag ska verkligen också göra det bästa att komma ihåg allt på måndag men huvudsaken är ju att vi får ses! Om än lite väl snabbt! 😉 Kram kram och trevlig helg! ❤

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s