Kakskogen…

När man ska till skogs, oavsett äventyr, är det gott med något gott. Någon liten kaka till exempel. En som inte kladdar, som är god (såklart) och enkel att tillverka. Sista dagarna har jag och mitt nya förkläde (till och med barfota som värsta Ernst) jobbat kvällspass med att tillverka lite nya ”skogskakor”…

jag-i-forklade

En av favoriterna blev ”Daimkakor”

daimkakor

Till cirka 30 sådana behövs:

1 st Dubbel-Daim

3 dl vetemjöl

1 dl socker

½ dl kokos

1 msk ljus sirap

1 tsk bikarbonat

150 g rumsvarmt smör

Hacka Daimen. Blanda samtliga ingredienser i en bunke och lägg sist i Daimen. Gör en rulle av degen, cirka 6 cm i diameter. Lägg rullen i plastfolie och låt den vila i kylskåp i cirka en timme. Sätt under tiden ugnen på 200 grader. Skär rullen i ½ cm tjocka skivor. Lägg skivorna på en bakpappersklädd plåt och grädda i cirka 10 minuter. Mums!

Nästa kaktips är ”Dumlesnitt & Daimsnitt”

dumlekakor

Till ett gäng sådana behövs:

150 g rumsvarmt smör

1½ dl socker

1½ msk vaniljsocker

1½ msk ljus sirap

3 3/4 dl vetemjöl

1½ tsk bakpulver

Dumle

Börja med att sätta ugnen på 175 grader och klä en plåt med bakplåtspapper. Nyp ihop alla ingredienser utom Dumlen till en smidig deg. Rulla ut degen till fingertjocka längder. Degen flyter ut ganska mycket så lägg dem inte för tätt på plåten. Dela Dumlekolorna på mitten och tryck ner dem i degen. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Låt dem svalna lite innan de skärs i snittar. Mums igen!

Det visade sig i ett sent stadie i bakningen att jag hade för lite Dumle hemma men jag fyndade en Daim i skafferiet och det funkade minst lika bra. Så här ser degen ut då jag tryckt ner godisarna…så här ser det även ut då hundarna låtsas att de inte alls tigger…

dumlekakor-pa-gang

I afton drog jag och tvillingarna på stövarsläpp och skymningspicknick för att testa kakorna ute i fält medan storebror var på simträning. De fick helt klart godkänt. Människovalparna gillade dock Daimkakorna (de första) något bättre…

picknick-udde-2

 

 

5 kommentarer

Add Yours

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s