Sentimental Skogshuggargryta…

En mild, mustig och höstig gryta. Eller soppa för den delen om man tillsätter mer vätska.

Till fyra portioner behövs:

400 g färs

1 stor gul lök

300 g svamp

2 dl vatten

1 msk kalvfond

2 st morötter, skurna i skivor

4-5 potatisar, skurna i bitar

1 dl grädde

½ dl créme fraiche

1 tsk soja

Salt, svartpeppar, timjan & rosmarin

Skala och hacka löken. Bryn den och färsen i smör i en stekpanna. Lägg sedan över det i en stor gryta. Dela svamparna och bryn även dem i smör och blanda sedan ner i grytan. Späd med vatten och fond. Tillsätt grädde, soja, créme fraiche och kryddor.

Blanda ner morötter och potatis. Låt grytan koka upp och sjud sedan under lock i cirka 15 minuter eller tills rotfrukterna är lagom mjuka. Smaka av med mer kryddor. Servera som det är eller med ett gott bröd.

skogshuggargryta

Jag har gjort denna gryta några gånger och den gör mig alltid lite sentimental. Själva namnet på rätten får mig att tänka på just skogsarbetare och speciellt på min norrbottniska far och farfar. Farfar jobbade hela sitt liv i och med skogen. Han flottade timmer, högg manuellt och drog fram det med hästkraft. Farligt! Kämpigt! Starkt! Beundransvärt! Det var skillnad förr. Både vad gäller arbete och skogsbruk. Farfar var alltid snäll, glad och skojfrisk. Han lärde mig ”prutta” både med händerna och under armarna. Vi träffades inte så väldigt ofta egentligen men han kommer alltid att ha en plats i mitt hjärta. En av våra tvillingsöner fick hans namn i mellannamn. Eugen. ❤

Vad gäller skog så är nog intresset och uppskattningen för den både genetisk och social på pappas sida. Förra året gick jag en kurs i ”Skogsbruk för kvinnor”. Väldigt intressant och inspirerande. Många nya tankar kring skogen. Men nu ska jag inte fördjupa mig i det utan ladda för morgondagens styrelsemöte med Jägareförbundet Västerbotten. En kopp te och ett höstigt ljus på en ”skogshuggarduk” sedan är det dags att vika in årorna…

skogshuggarduk-och-ljus

 

2 kommentarer

Add Yours

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s