Hundvård & Hundgård

Efter Normas sårskada i jaktskogen har hon fått vara kontorshund istället. Där har jag full koll på vad hon hittar på. En stövare och en tratt är ju ingen enkel kombination. Inte för någon eller något! Men hon har faktiskt mestadels känt på lugnet…

norma-som-kontorshund

Det har varit många fantastiskt fina höstdagar och även om vi bägge längtar efter jakt njuter vi av skogspromenader och dylikt. Vilken lycka det är att jag bor i skogen och att jag jobbar nära den! Tratten har Norma fått slippa under promenaderna, fokus ligger då på annat…

norma-pa-bro

Jag har väldigt svårt att gå samma vägar och att ens gå på en väg över huvud taget. Att dessutom behöva vända tillbaka samma väg undviker jag in i det längsta. Nackdelen med detta är såklart att man kan gå vilse men det händer faktiskt inte så ofta, det handlar mer om tillfällig desorientering. Fördelarna är många. Såklart. Tycker jag. Man lär känna sin skog/skogar, tränar orienteringsförmågan, får mer motion då turerna oftast blir längre, hundarna är glada och man kan hitta riktiga guldkorn där ute…

norma-a-myrhal

Myrar och myrhål. Hur vackra är de inte!? Kan vara luriga och hemlighetsfulla. Väldigt jobbiga också, när man man behöver gå över, genom eller runt men ändå…magiska!

norma-a-wilda

På lunchrasten idag hittade jag och Norma den här fina, för dagen stilla sjön. Jonsträsket tror jag bestämt att det är. Där fanns en liten sandstrand och en hel del ängsull (eller om det är kärrull eller annat liknande) och jag läste att det i vissa landskap brukats under namnet harhull. Så himla passande till en harstövare! Jag undrar för övrigt om ullen använts till något förr i tiden?

norma-a-harull

Nu ikväll var det i alla fall dags. Att ta bort stygnen. Och tratten. Såret ser jättefint ut och jag hoppas att det fortsätter så! Vi väntar nog ett tag till innan släpp i skog och mark för säkerhets skull. Sådana här gånger, på veterinärbesök och annat är jag väldigt glad att jag bland annat lagt vikt vid hantering av hundarna. På olika sätt, tidigt och kontinuerligt. Det och miljöträning ger en (oftast) lugn och avslappnad hund i olika situationer…

norma-utan-stygn-1

Även om det är rent vetenskapligt humörhöjande (och motionshöjande) att ha med hund på arbetet så passar det sig inte alltid. Nu när hon är utan tratt kan hon i alla fall ta sig in i hundkojorna hemma igen (kolla in ätstilen också)…

hundgard-1

Under sommaren har vi påbörjat ett till hundgårdsprojekt. Det blev lite påskyndat då Norma hela tiden hittade nya sätt att ta sig ur rastgården som satt i anslutning till den ovan. Den nya, eller rättare sagt de nya, hundgårdarna har vi byggt vid ladugården. Man kan öppna upp den som en stor, som två hundgårdar eller som fyra. Vi har satt in fyra hundluckor in till ladugården och har påbörjat hundrummen som ska bli där inne. Det blir toppenbra! Nu skulle man bara haft tiden att utöka hundflocken…och att måla ladugården. Det får bli ett av nästa sommars projekt!

nya-hundgardar

 

 

 

 

5 kommentarer

Add Yours
 1. mittisiktet

  På Komvux läste jag att ängsull (hos mig kallad harull) användas som fyllning i täcken. Carl von Linné skrev om det. Vi har också hundgårds bygge på G, men inte hemma. Hos Aronskuja 😊 Tur att Norma har återhämtad sig. Ja, myren är jobbiga, men hoppa på tätta grässtrå, då flyter det på bra. Snart fyller gudpajka minä år 💕 Ha det bäst 😘

  Gilla

  • detvildalivetinorr

   Ja det känns ju som att det borde kommit till användning. Ullen alltså. 😊 Ja vid kojan måste ni såklart ha en hundgård också! Blir spännande att se!👍 Även 4-åringarna! 😄 Vi kanske kör på ett skogskalas då det är dags?! Kram kram! 💛

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s