Färgsprakande fjäll och fågeljakt…

I fredags drog hela familjen Eriksson upp till fjällstugan. Längst uppe i Arjeplogsfjällen. På Sandvikens Fjällgård. Det är verkligen magiskt vackert när fjällen sprakar av höstfärger. Det gäller att passa på för den färgglada hösten är relativt kort där uppe…om inte alltför lång tid lägger sig isen också så det gäller att passa på att ”sommarfiska” också och kasta sten såklart…

sonerna-vid-tjaktjaure

Fjällgården har byggt nya, fina bryggor utanför bastun. Här kommer nog många att spendera många trevliga stunder och mer eller mindre kalla bastubad…

bastun

Exakt här, ute på en brygga mellan pirarna, gifte vi oss. Jag och min man. En varm dag i juli för drygt åtta år sedan. Förutom hemma på Tjärnlidenranchen är det här en plats som ligger oss väldigt varmt om hjärtat! ❤

pir-sandviken

Tack vare goda vänner (som också älskar att vara i fjällvärlden) kunde jag och Daniel få lite egentid. På bästa sätt. Fågeljakt i fjällnära skog med vår finnspets Wilda. Vi fick gå genom en hel del fjällbjörkskog innan maffiga tallar började dyka upp. På vägen såg vi även en mink…Wilda såg den också…

wilda-jagar-mink

Minken gömde sig väl och Wilda kunde relativt enkelt låta sig övertalas att lämna den därhän och söka skogsfågel istället. Massor av spår och spårtecken från älgar fanns det också. Vi störde nog en hel del av dem där vi traskade fram. Nog har de fina platser att vila på här. Skogens kungligheter.

alglega

Sedan började vi även finna sådana tecken vi mest av allt hoppades på. Inte alltid färskt men nog blir man ändå ”skitglad” över dylika fynd…

tjaderbajs

Wilda sökte lite trångt inledningsvis men när vi kom in i de mer tallrika markerna blev det mycket bättre. Hon är nog väl medveten om var det är lönt att söka!?! Ståndskallet ekade äntligen i de fjällnära skogarna. Med ståpäls på kroppen började vi ansmygningen. Vi brukar turas om den sista biten. Tyvärr hann denna tjäder se oss före vi såg den men nästa gång gick det bättre…

mona-wilda-a-tjadertupp

Ingen jättetupp direkt men ändå. Så himla roligt. Vilken lycka! Ja hela upplevelsen. Jakt med trädskällare i fjällnära skog är verkligen jakt och upplevelser utöver det vanliga! Den här tuppen satt faktiskt i en björk. Jag var lite irriterad vid ansmygningen eftersom jag såg att Wilda skällde just mot en björk. Jag var ganska säker på att hon skällde mot fel träd men man ska lite på sin hund! Vilken pulshöjare när man helt plötsligt klart och tydlig ser silhuetten av fågeln. Magiskt! Vi hann smyga bort en tjäderhöna också innan vi var tvungna att börja dra oss tillbaka.

fjallmyr-och-sjo

Förutom spännande ansmygningar hade vi några spännande ”vadningar” också…

daniel-vadar

Både jag och Daniel var såklart beredda med kameran för att kunna fota eventuella missöden…Kängor i all ära men de är väldigt halkiga på vissa underlag och när man väl börjar luta med bössan i ryggsäcken blir det fort obalans…gick dock bra denna gång som tur var!

jag-a-wilda-vadar

Så här på söndagskvällen, i väntan på att tredje tvätten ska bli färdig (så att sönerna har kläder till skolan imorgon som inte bara luktar rök, fiskslem och tjäderblod) kan jag bara sammanfatta helgen som fantastisk. Förutom jakt har vi ju dessutom hunnit med en hel del utelek, umgåtts med goda vänner, ätit och druckit gott och bara haft det mysigt…

norma-a-harry-myser

 

1 kommentar

Add Yours

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s