Äppel päppel…

Svärmor och svärfar har varit på besök. Det resulterade inte bara i glada barnbarn, son och sonahustru utan också att ladugården fått nya hängrännor och att alla tvättade skjortor som skrek efter strykning faktiskt fått den behandlingen. Varenda en! Vi fick också några kassar med äpplen. Hemmaodlade. Det går sjukt mycket frukt i det här huset men det var fler äpplen än så. Eftersom jag helst inte vill låta något förfaras i vanlig ordning så har jag ikväll börjat årets stora äppelprojekt. Bland annat två äppelkakor. En ny och en gammal favorit…

appelpaj

Bägge är knäckigt goda. Ganska flottiga också men det ska väl bakverk gärna vara?!  Den till höger är den ”nya” och går under namnet ”Kokosäppeldröm”. Här kommer receptet:

300 g smör

3 dl råsocker

2½ dl vetemjöl

2 dl kokos

1 tsk kanel

3-4 mellanstora äpplen

Värm ugnen till 175 grader. Blanda ihop alla ingredienser, förutom äpplena, till en kladdig deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant. Skala eventuellt äpplena (på ”hemmagjorda” tycker jag inte att man behöver det) och skär dem i skivor eller klyftor. Tryck ner dem i degen. Grädda i 30-40 minuter eller tills kakan fått gyllene färg. Servera med vaniljkesella, vaniljvisp eller kall vispad grädde.

Den vänstra är en gammal goding och vi kan kalla den ”Bästa äppelpajen”! Till den behövs följande:

6 äpplen

150 g smör

3 dl havregryn

2 dl socker

½ dl ljus sirap

1½ dl vetemjöl

½ tsk bakpulver

2 msk mjölk

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull. Dra från värmen. Blanda i alla övriga ingredienser förutom äpplena. Skala eventuellt äpplena, kärna ur dem och skiva dem tunt. Lägg dem i en smord ugnssäker form. Fördela smeten över. Ställ in i ugnen i cirka 30 minuter eller tills pajen är gyllenbrun och knäckig. Servera med glass eller vaniljvisp.

Jag brukar även göra rönnbärsgelé med äpple varje höst men våra rönnbär är så fula i år…Vilken tur att vinbärsgelé faktiskt är mycket godare…Nästa år ska jag dessutom plantera egna äppelträd. Det måste man ju bara ha! 🙂

Äppelskrutten och mer fula än fina äpplen har jag kokat till en äppelsörja till våra fina, busiga och ”goda” lortgrisar Lucy och Emelie (sönerna har döpt dem efter tåg detta år)…

lucy-och-emelie

Många säger att man inte ska döpa djur som man sedan ska äta men för oss har det faktiskt fungerat precis tvärt om. Första året vi hade sommargrisar vägrade sönerna först äta griskött men när vi sade vilka grisar det var så gick det hur bra som helst. Hela familjen är ju dessutom väl inställda på att de faktiskt ska bli mat i slutändan. Sönerna har accepterat det utan problem bara vi har lovat att skaffa nya grisar varje sommar. Både när det gäller tamdjur och vilda djur känner jag att det är fantastiskt hur väl sönerna har anammat det faktum att ”man” är både jägare och djurvän. Utan att vi egentligen pratat om det. Det är ju bara så det är! Och på tal om vilda djur och äpplen så får även älgarna ta del av dem. Så här kan det se ut från vårt sovrumsfönster…

algbesok-2

Förra vecka observerade jag några älgar då jag drog upp rullgardinen på morgonen men inte denna vecka…ja älgjakten har ju börjat! Under älgjaktsuppehållet brukar älgbesöken dock öka igen…

Nu ska jag packa och ladda för en härligt höstig helg i fjällstugan med mys, bus och jakt! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s