Harjakt – nöden har ingen lag…

Harjakt hela helgen, för hela slanten och för hela familjen Eriksson. Alla taggade till tusen. Så var tanken! Ryggsäckarna brukar från och med den här tiden alltid stå i giv akt på altanen eller i tvättstugan…

Jaktryggsäckar

Man tänker ofta att man ska ta sig iväg en viss tid (ganska morgontidigt)…eller ja min man tänker det i alla fall. Själv är jag ganska flexibel och med barnen tar man sig egentligen aldrig iväg exakt när man tänkt sig. Jag rekommenderar dock efter flera års erfarenhet att göra allt fika klart kvällen före. Då finns en liten chans att man inte blir alltför sen ut. Frukosten äter vi ute…

Harry dricker choklad

Att ha en egen liten termos med varm choklad är nog det våra söner uppskattar mest i ryggsäckarna. Och frukt. Det är heller inte fel att ha med någon hemlig ”muta” om jakten drar ut på tiden. En korvring är också ett måste! Grilla är roligt! Och gott! Personligen tycker jag nog att kaffe (och snus) är viktigast! Gärna kaffe som man kokar ute och som avnjutes i personligt kärl…

Kaffe å kaka

Vår stövare Norma (Bergvattnets Dakka) sökte runt och passerade oss snabbt någon gång innan det bar iväg igen…

Norma släpps

Sedan hittade hon något intressant och jobbade på slag väldigt länge…I väntans tider med barnen finns mycket man kan göra. Små viksågar är ett hett tips. Sönerna jobbar väldigt mycket med dem då vi är ute. Gör bara klart med var och med vilka ”träd” som får avverkas…

Sönerna sågar

Vi hann även leka lite kurragömma…

Kurragömma i harskogen

Sedan kom det efterlängtade upptaget. Haren var på benen och Norma strax efter. Henry satt precis på ”toaletten”. Direkt ni kommer ut i skogen bör ni spana in omgivningarna och titta efter en lämplig ”toalett”. Minst en i familjen kommer att behöva nyttja en dylik. Det är också vääääldigt viktigt att lära barnen de oskrivna reglerna kring de stora behoven utomhus…de ska till varje pris noggrant täckas över!

Henry bajsar

Harry kom springande med sin bössa, redo att träffa (på) haren…

Harry å bössa

Haren var ganska krånglig, buktade egentligen ingenting och (som de ofta gör just den här tiden på året) drog den mot en närliggande bergtäkt för att söka skydd. De är inte dumma! Där finns mycket skydd såklart och mycket orosmoln för matte/husse. Vi packade genast ihop grejorna för att åka dit och kalla in Norma. När vi kallade in henne, vilket som tur är väl inövat, fick vi en smärre chock!

Norma med sår

Efter lite överläggning (muntligt och bokstavligen på såret) åkte Daniel hem med tvillingarna och jag och Edde åkte mot Skellefteå och en jourveterinär. Väl hos distriktsveterinärerna blev Norma sövd, fick några stygn och en sådan där förhatlig tratt som verkligen har svårt att sitta kvar på just en stövare. Tur i oturen var såret precis ovanför den ganska oskyddade leden men inte så djupt att den tagit skada. Nu blir det koppelpromenader i tio dagar och sedan hoppas jag innerligt att såret läkt fint. Planen var ju att inom snar framtid hinna med både RR-prov och DM. Till att börja med. Tur att Norma har många sjukvårdare…

Sönerna och sjuk Norma

Som ”plåster på såren” för oss människor har vi ikväll varit på den alltid lika trevliga ”älgfesten” i grannbyn Bjursele. Stor applåd till alla inblandade! Nu är det dock dags att ”vika in årorna” och ställa in siktet på morgondagen! En ny dag med nya möjligheter…

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s