Finns i sjön…

I sjön finns fiskar. Vi gillar att fiska! Hela familjen. Västerbottens inland skulle man även kunna kalla ”Träsklandet” och med träsk menas då egentligen sjöar. Majoriteten av alla ortsnamn här slutar på träsk. Det finns alltså många sjöar. Nära oss, både geografiskt och hjärtligt, ligger Fäboträsket…

Fäboträsket

Där finns abborre, gädda och mört. Ur fiskesynpunkt är den rangordningen att föredra! Här är en fin abborre från en tidig och ganska kall sommardag…

Abborre å jag

Många timmar har vi metat där också. Det går nästan inte att misslyckas med att få i alla fall någon liten fisk då. Storleken har absolut ingen betydelse för de små. Där är kvantiteten viktigare och för att bibehålla ett fiskeintresse för en liten är det viktigt att få någon då och då. De har ju nämligen inte alltid jättemycket tålamod…

Sönerna metar

Dra långdrag med båten fungerar också fint med barnen. Som med allt annat ska man låta dem vara så delaktiga som möjligt (utan att någon skadar sig själv eller andra) och inte hålla på så himla länge. Fiske (och jakt för den delen) får aldrig bli något tråkigt! Sönerna har fått egna fiskeväskor/draglådor och brukar själva få välja drag, hålla i spöna (med lite hjälp till de minsta) samt veva in eventuell fångst. Våra tvillingsöner Henry och Harry tog faktiskt nytt personbästa på abborre på detta sätt för någon vecka sedan…

Dubbel-H abborre

Något som också är väldigt viktigt både vid fiske och jakt med barnen är fika och/eller mat! Ja vuxna brukar också uppskatta det…

Fiskefika

Till ”Kustlandet” har vi också varit några gånger i sommar. Mina svärföräldrar har en fantastiskt fin stuga där. Där går det också att fiska! Det är roligt med lite andra sorter ibland. Vi har också varit på ”fuskfiske”…till en fiskecamp. I Jävrebodarna. Tvillingarna hade lite för lite tålamod där och vi föräldrar var mest oroliga att de skulle falla i vattnet från de långa och höga bryggorna. Edward däremot kämpade på och efter inte alltför lång tid hade han fått hugg…

Upp med regnbågen

Pappa Daniel hjälper till med håven. Efter denna lossnade det rejält kan man säga. Även i föräldrarnas plånböcker. Ja det är inte jättedyrt men det blir fort några kilo fisk och man ska ju hinna äta upp dem också. Här är i alla fall en väldigt lycklig kille med sina egenfångade, feta regnbågar…

Edde å regnbågar

Till fjällvärlden har vi hunnit några gånger i sommar. Vi har en stuga på Sandvikens Fjällgård, längst upp i Arjeplogsfjällen. Nära norska gränsen. Magiskt fint! Alla årstider! Där finns dessutom de godaste och vackraste fiskarna; röding och öring…

Jag å öring

De här godaste fiskarna är såklart även de svåraste fiskarna att fånga. Här gäller det att ha tålamod även för vuxna. Men desto gladare blir man ju när man får en och bara det är i närheten av storlek ”matfisk” är lyckan total! Jag har ju även lärt mig att man ska hålla fram fisken vid fototillfälle så att den ser lite större ut…

Jag å röding

Från stugan behöver man bara gå några steg för att vara nere vid Tjaktjaure. Äldsta sonen (6 år) går ofta ner och kastar en liten stund. Övar. Det blir en hel del trassel men även lyckliga stunder…här jobbar han in en fin öring under hejarop från lillebror Harry…

Edde drar upp öring

Dra långdrag fungerar även fint i fjällen och vid varma dagar (vilket det kändes ovanligt gott om där i sommar) kan man med fördel stanna för lite badpauser. Det finns förvånansvärt många små sandstränder runt Tjaktjaure och många har av olika anledningar fått spännande namn. Just den här stranden visste vi inget namn på så den döpte vi till ”Moosebeach” då älgspåren var lika många som människospåren…

Moosebeach

Man kan också få slut fisketålamod och träna på att ”kasta macka” istället…då är det bara att veva upp…för alla!

Fjällfiske

Avslutningsvis (innan jag viker in årorna för ikväll) kommer en bild som visar på att vi faktiskt äter fisk också. Ja inte min man den stackaren som är allergisk men vi andra. Halstrad röding, potatisknyten och tillbehör. Hur gott som helst! Ja vinet också! Men det kanske hellre skulle ha ett namn som ”Catch & Eat”!?!

Rödingmiddag

 

11 kommentarer

Add Yours
  1. Roland R

    Jag gillar sidan du har fixat .dessutom gillar jag fiske i de olika områdena meta kasta fluga. Man blir lite avensjuk när man ser dom fina bilderna.

    Gilla

  2. nejdenblogg

    Men åh så mysigt att både se och läsa om er alla såhär…!! Du får en verkligen att känna som om man vore där precis med er, vad duktig du är! Stooor kram Mona och fortsatt glädje och framgång med bloggen! 🙂 ❤

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s